2024. május 4., szombat

Bemutatkozott az új bégaszentgyörgyi többség

Dragan Milenković, a bégaszentgyörgyi képviselő-testület demokrata párti elnöke hétfőre halasztotta a helyi parlament péntekre bejelentett ülését. Pénteken viszont nagybecskereki sajtótájékoztatóján bemutatkozott az új hatalmi többség, amelyből kiszorultak a demokraták és a VSZL képviselői, amiből arra lehet következtetni, hogy Bégaszentgyörgyön hamarosan hatalomváltás történik.

A 31 tagú községi képviselő-testületben az új többséget a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és a Polgári Csoportosulásnak a 16 képviselője alkotja. A demokraták szerint viszont a másik oldal nem rendelkezik érvényes többséggel.
– A demokraták nehezen fogadják el a valós helyzetet. A politikában egy éjjel lehet nyerni, de veszíteni is. Ez így van rendjén. Annyi biztos, hogy a Demokrata Párt elvesztette a többséget a bégaszentgyörgyi helyi parlamentben, és nehéz lesz rövid időn belül visszatérnie a hatalomba. A távozóban levő parlamenti elnök most megpróbálja összehívni a „saját” többségét, de a mai is el lett halasztva, maga halasztotta el, mert senki sem jelent meg – mondta Mitar Vučurević (SZHP), Bégaszentgyörgy polgármestere.
Az új többség azzal vádolja a demokratákat, hogy – kellő támogatottság híján – folyamatosan halogatták a kkt összehívását. Emiatt veszélybe került a diákok utaztatási támogatásának a kifizetése, a nyugdíjasok és a várandós kismamák segélyezése. Végső soron kényszerigazgatás alá került volna a község.
Zoran Kasalović, a SZSZP képviselői csoportjának a vezetője kifejezte elégedettségét, hogy szövetséget kötöttek a haladókkal. Elvárása szerint a következő időszakban egyes politikai pártok, amelyek pillanatnyilag nincsenek ebben a koalícióban, vagy a képviselők, úgyszintén csatlakoznak a többséghez, amely a jövőben jelentősen nagyobb lesz.
A 2012-es választások óta ez lesz a harmadik hatalomváltás a fejletlen határ menti községben. A Vajdasági Magyar Szövetség része volt az eddigi bégaszentgyörgyi koalíciónak – képviselője a község alpolgármesteri tisztségét töltötte be. Feltételezhető, hogy az új hatalmi konstellációban is részt vállalnak.