2024. május 6., hétfő

Bőrgyógyász a piercingviselésről

A piercing angol eredetű szó, magyar neve testékszer. A szó eredeti jelentése „áthatolás”, így a piercing az a lyuk, amibe az ékszert helyezik.

A testékszer nem a modern kor találmánya, több ősi kultúrában is megtalálhatjuk, különösen a primitív népeknél. A piercing viselését az embereknél különböző elvek indokolhatják, ezek lehetnek vallási, kulturális megfontolások. Az elmúlt évtizedekben a testékszerek igen széles körben elterjedtek világszerte. Nemcsak divatirányzatot jelentenek, sokszor valamiféle önmegvalósítás eszközei ezek az apró ékszerek.

 Köldökön, mellbimbón, nemi szerven...

A testékszerek a legkedveltebbek: a köldökön, a nemi szerveken, az emlőbimbón, az állon, a fül- vagy orrcimpán. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a piercingek esetenként komoly egészségügyi problémát is okozhatnak viselőjüknek.

Nem véletlen, hogy a British Medical Journal, az egyik legismertebb nagy-britanniai orvosi folyóirat az elmúlt években számos alkalommal közölt cikket a piercingviseléssel kapcsolatos félelmekről. Egy Angliában végzett korábbi tanulmány megállapította, hogy a 16 éven felüliek megközelítőleg 10%-a visel valamilyen testékszert. A 16 és 24 év közötti fiatal nők közül minden második visel testén legalább egy piercinget. Közülük minden harmadiknál lépett fel valamilyen egészségügyi komplikáció, a felének kellett szakorvosi segítséget kérni, és 3% volt azoknak a problémásoknak az aránya, akiket kórházban kellett kezelni.

De nehogy azt higgyük, hogy Szerbiában vagy Vajdaságban alaptalanok a nagy-britanniában megfogalmazott aggályok! Sajnos a hazai szakirodalomban nem találtam az angliaihoz hasonló kimutatást vagy közleményt, de a rendelőmben megjelent páciensek számából megállapítható, hogy igencsak aktuális a probléma. Sok fiatal jelentkezik különböző panaszokkal, amelyek a piercingviselésből erednek. Számomra az a gond, hogy mind azért keresnek fel: írjak fel valamilyen kenőcsöt vagy tablettát, amitől majd rendbe jön a bőrük, és tovább viselhetik a testékszert. Úgy gondolom, hogy ilyen esetekben a legideálisabb az lenne, ha eltávolítanák a piercinget, és szinte „magától rendbe jönnének a dolgok”.

 Vigyázat: allergizálnak

A piercingek behelyezéséhez kellő anatómiai ismeretek szükségesek. A fülcimpa esetében nagyon mellészúrni nem lehet, és a köldök is viszonylag veszélytelen, de a mellbimbó, a nyelv, a porcok, a nemi szervek területén igen komoly komplikációk léphetnek fel. A piercing behelyezéséhez meg kell szakítani a bőr folytonosságát, vagyis egy új, a kórokozók számára tökéletes behatolási kapuként szolgáló szúrcsatorna alakul ki. Megfelelő fertőtlenítéssel, kellően steril körülmények között, a behelyezés során használt eszközök sterilizálásával, illetve jó minőségű ékszer behelyezésével a fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető, de sohasem a nulláig. Fertőzés nemcsak a behelyezés pillanatában alakulhat ki, hanem később is. A gyulladás, illetve fertőzés bakteriális, gennyesedéssel, fájdalommal és csúnya váladékozással jár.

Nincs olyan előírás, amely konkrétan a piercing behelyezésére vonatkozna. Jó lenne meghatározni azok körét, akik jogosultak piercing behelyezésére. Azt is jó lenne meghatározni, hogy milyen anyagból legyen a testékszer. A piercingek ugyanis gyakran allergizálnak, úgynevezett kontaktdermatitist okozhatnak. A nikkel és a króm az az anyag, amely leggyakrabban vált ki allergiát. A piercing körül nagyon gyakran vörös, viszkető, akár hámló vagy nedvező gyulladás is kialakul.

 A veszélyek

Ha már mindenképpen a piercing viselése mellett dönt valaki, válasszon jó minőségűt, még akkor is, ha az drágább! Az olcsóbb testékszereken ugyan feltüntetik, hogy orvosi fémből készültek, vagy nikkel- és krómmentesek, de a viselés során a külső réteg leoldódik, és az allergia – ha később is, de – kialakul.

A testékszert berakatni szándékozót még a behelyezés előtt fel kell világosítani a lehetséges szövődményekről. Az anatómiai lokalizációk és sajátosságok miatt például nőknél egy mellbimbóékszer behelyezése után szoptatási zavarok léphetnek fel. Újraélesztéskor vagy bármilyen lélegeztetés során a nyelvpiercing jelentős hátráltató tényező lehet. Képalkotó vizsgálatok során (CT, MRI) szintén problémát okozhat az el nem távolított ékszer, meghiúsíthatja a diagnosztikát. Az intim testékszerek gyakran fájdalmas helyzetet teremthetnek a szexuális együttlét során. A porcba elhelyezett testékszer nagyon gyakran nagy fájdalmat okoz már a behelyezés során. Az elkövetkező napokban piros, duzzadt és igen fájdalmas lesz a porc körüli rész, gyakran váladékozik, gennyesedik. Nem ritka, hogy az ilyen sebzést vagy fertőzést hipertrófiás vagy keloidos hegesedés követ, amely hosszú hetekig gyógyul.

A fent említett esetekben fontos a piercingek azonnali eltávolítása és a célzott kezelés elkezdése. És itt jön a probléma. A fiatalok nagyon ragaszkodnak a testékszereikhez, nehezen válnak meg tőlük, és inkább vállalják a fájdalmat, antibiotikumos kezelést, a viszkető, égő érzést. Sokszor tehetetlenül állok, mert végig sem akarják hallgatni az én „mesém”, csak adjak valamit, hogy jobb legyen.

Dr. Szögi Perge Aliz zentai bőrgyógyász szakorvos válaszol olvasóink kérdéseire. Forduljanak bátran hozzá! Várjuk leveleiket a Gyogykalauz@magyarszo.com e-mail címre. Adataikat diszkréten kezeljük. Önök küldjék el kérdéseiket, mi megpróbálunk segíteni.