2024. május 3., péntek

Pásztor leváltását követeli Čanak

Pásztor István: A liga a kilencvenes évek retorikájával támadja ma a VMSZ-t

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga követelni fogja Pásztor Istvánnak a tartományi házelnöki posztról való leváltását, jelentette be Nenad Čanak, a párt elnöke. Pénteki nyilatkozatában véleményének adott hangot, hogy a Tartományi Képviselőház elnöki tisztsége a ligát illeti meg, de a választások után az történt, hogy a koalíció legnagyobb pártja, a Demokrata Párt átengedte ezt a funkciót a Vajdasági Magyar Szövetségnek. A Vajdasági Televíziónak adott interjújában Čanak azt mondta, nem érti a VMSZ vezetőségének tevékenységét, s hogy a jelen pillanatban olyan helyzet alakult ki, amelyben „nem lehet tudni, hogy a VMSZ egy vajdasági nemzeti közösség pártja-e, vagy egy pesti párt itteni kirendeltsége”. Mint hozzátette: a pártnak képviselője van az Európai Parlamentben annak ellenére, hogy Szerbia nem tagja az EU-nak. Čanak szerint a VMSZ az elmúlt hónapokban három alkalommal is „elárulta” koalíciós partnereit, különösen pedig azt rótta fel Pásztornak, hogy nem ment el a belgrádi tüntetésre, melyen Borislav Novaković demokrata tartományi képviselő újabb letartóztatása ellen tiltakozott a koalíció. A VMSZ képviselői egyébként jelen voltak a szóban forgó eseményen, melyre azonban sem Čanak, sem Bojan Pajtić demokrata párti elnök nem ment el.

A VSZL elnökének kijelentéseire reagálva Pásztor István pénteken a Tanjugnak elmondta: Čanak a VMSZ-t és annak vezetőjét tekinti egyetlen ellenségének, ezt igazolják az elmúlt hónapokban általa közöltek is, melyekben mindenért a VMSZ-t okolta. Ez a múlt retorikája, s annak bizonyítéka, hogy Čanak a politikai múlt részét képezi – fogalmazott. Mint közölte, a liga vezetőjének fóbiája van, mely a legtöbbször olyan helyzetbe hozza saját párttársait is, hogy el kell határolódniuk az elnökük kijelentéseitől. Ezek azonban már a liga belső problémái, melyeket saját maguknak kell rendezniük – tette hozzá a VMSZ vezetője.

A leváltási szándékkal kapcsolatos mondatokat kommentálva Pásztor elmondta, hogy Čanaknak „kávéházakat járó emberként” tudnia kellene, hogy ilyenkor szembe kell állni a másikkal, és meg kell mutatni, ki kicsoda.

– Ha tényleg férfi, akkor a parlament keddi ülésén, függetlenül attól, hogy a napirenden a tartományi költségvetés javaslata szerepel, tegyen javaslatot a leváltásomra. Én egy ilyen javaslattól nem félek, mert nem nőtt rám a bársonyszék, senki sem hagyta azt örökségül számomra – jelentette ki Pásztor.

Kifejtette, hogy a munkáját ezek után is tisztességgel végzi majd, nem pedig a ligának vagy Čanaknak az elvárásai szerint. A Deli Andor európai parlamenti képviselői státusát ért vádakkal kapcsolatban azt mondta, Čanak botrányos, a kilencvenes évek hangulatát idéző kijelentéseket tett. Hozzáfűzte: sokkolónak tekinti, hogy az efféle retorikát éppen a liga éleszti újra a VMSZ-szel szemben.

Pásztor arról is beszélt, hogy pártja képviselői kedden támogatni fogják a tartományi költségvetés javaslatát, melynek kidolgozásában maguk is részt vettek, amennyiben e javaslat megmarad az eredeti, megbeszélt formájában.