2024. április 27., szombat

Földművelésre fel!

A falvakban élő fiatalokat támogatják a Nemzeti Ifjúsági Stratégia keretében

A Nemzeti Ifjúsági Stratégia keretében kerül sor annak a programnak a megvalósítására, amely a falvakban élő fiatalokat segítené. Az előadássorozatot Szerbia tíz különböző városába juttatják el, Szabadka a nyolcadik állomása ennek a projektnek.

Onorina Đorđević projektmenedzser elmondta: a Vállalkozásfejlesztő Központ valósítja meg ezt A falvakban élő fiatalokért elnevezésű projektumot, amelyet az ifjúsági minisztérium támogat.

– Az elképzelés szerint azokat a községeket, városokat látogatjuk meg, ahol magasabb a munkanélküliség a fiatalok körében, a mezőgazdasági iparág lehetőségei viszont nagyok. Arra szeretnénk ösztönözni a fiatalokat, hogy vágjanak bele egy saját gazdaság kialakításába, illetve vegyék át a családi gazdaságot, amennyiben van olyan. Azok számára pedig, akik már ezzel foglalkoznak, vannak előadásaink – mondta a menedzser.

A projekt 300–500 fiatalt ölelfel, s Onorina Đorđević hozzátette, a legtöbben a hitelek iránt érdeklődtek, mert nem tudják, hogyan fogjanak bele egy-egy ilyen új vállalkozásba.

Szabadkán 12 részvevője van a képzésnek, s mint azt Dejana Baltes, a helyi Ifjúsági iroda vezetője kiemelte, nekik közvetítő szerep jutott, s elsősorban azokat a fiatalokat tudták bevonni a projektbe, akik egyesületbe tömörültek, vagy nem formálisan összefogtak és közösen gondolkodnak a mezőgazdasági projektekben.