2024. május 8., szerda

Alkotóműhely új köntösben, új tartalmakkal

Téli alkotótábor is lesz a Topolyai Művésztelepen

Mint arról több ízben beszámoltunk: mintegy kétszázezer eurós támogatást nyert a topolyai önkormányzat, amely keret a Topolyai Művésztelep felújítását és fő célkitűzésként az alkotóműhely éltetését hivatott biztosítani. 2014 szeptemberében hivatalosan is átadták rendeltetésének a Topolyai Művésztelepet a Képzőművészet a bácskai régió turizmusfejlődésében elnevezésű, a Jó szomszédok a közös jövőért szlogen alatt futó IPA Határon Átnyúló Együttműködési program keretében nyertes projektumnak köszönhetően, amely a jánoshalmi és a topolyai önkormányzat, valamint a temerini TAKT projektpartnerek részvételével 2013 októbere és 2015. január 31-e közötti időszakban bonyolódik le.

Az infrastrukturális beruházások tekintetében a projektum tárgya a meglévő topolyai régi művésztelep, vagyis az önkormányzati lokáción elhelyezkedő alkotóhely teljes körű felújítása, modern felszerelése. A szóban forgó épület felújítása 2014 áprilisában kezdődött. A topolyai fél számára 199 432 eurós összértékű, a képzőművészet és a turizmus vezérfonalán futó projektum esetében a keret 85 százalékát biztosította az Európai Unió. Emlékeztetőül: a program keretében a felek mindenekelőtt egy-egy művésztelep, majd kiállítások szervezését is lebonyolítását is vállalták. A régi lokáción, a szeptemberi Topolyai Napok 2014 rendezvénysorozat idején már új köntösben pompázó Topolyai Művésztelepen szeptember 22-étől 28-áig meg is valósult az első művésztelepi szervezés. A napokban, a 2015. január végén záruló projektum kapcsán, Balassa Endre projektmenedzser arról tájékoztatta lapunkat, hogy a projektum megvalósítási folyamata során – vélhetően a sikeresnek minősíthető gazdálkodásnak köszönhetően –, több tétel esetében kevesebbet költöttek a kivitelezés során, így néhány ezer eurónyi eszközt a költségvetésből új, előre nem tervezett, hozzáadott minőségi tartalom megvalósítására tudnak fordítani.

– A művészekkel folytatott tárgyalásaink során született meg a közös ötlet, hogy 2015 januárjának második felében még egy téli művésztelepet és egy tábort is próbáljunk megszervezni. A projektcsapat mindezen tartalmak kivitelezéséhez szükséges feltételeket igyekszik megteremteni, a művészek pedig a szervezésből veszik ki a részüket. Módosítási javaslatainkat a projektumot ellenőrző felsőbb szerveknek eljuttattuk, választ várunk tőlük. Nagyon optimisták vagyunk, bízunk abban, hogy sikerül még egy művésztelep megszervezése a közeljövőben – fejtette ki Balassa.

Arról is beszámolt, hogy a Topolyai Műésztelep objektumának fejlesztése vonatkozásában a közelmúltban is történtek előrelépések. Egy nagyon modern, ún. éjjellátó kamerarendszer került beüzemeltetésre, amely a létesítmény biztonsági feltételein javít. Ezen beruházás megvalósításához szükséges eszközöket nagyrészt a topolyai önkormányzat biztosította.