2024. május 5., vasárnap
PEDAGÓGUSSZTRÁJK

Mi lesz a helyzet hétfőn a vajdasági iskolákban?

Úgy tűnik, hétfőn a vajdasági iskolák döntő többségében lesz tanítás. A vajdasági iskolákban lezárják az osztályzatokat, megkapják az értesítőkönyvecskéket a diákok, akik 24-étől már téli szünidőn lesznek.

A Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezetéhez tartozó iskolákban beszüntették a sztrájkot, hétfőn 45 perces órákat tartanak. Mint Hadži Zdravko Kovač, a szakszervezet főtitkára elmondta: a fizetéscsökkentésről szóló törvény életbe lépett, a jövő évi költségvetés ismert, az ágazati kollektív szerződés minden jel szerint még az eddig lejárta előtt aláírásra kerül.

A Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezethez tartozó vajdasági iskolákban továbbra is 30 perces órákat tartanak, így hétfőn is. Zorica Karanović, a szakszervezet szabadkai szervezetének elnöke elmondta, ha hétfőig nem születik megállapodás a kormány és a szakszervezetek között, ők támogatják a megmozdulást, de a hozzájuk tartozó iskolákban nem lesz munkabeszüntetés. Az osztályzatokat lezárják, az értesítőket kiosztják.

Mivel az országban négy nagy pedagógus-szakszervezet működik, mindegyiknek van Vajdaságban is tagsága. Nem hivatalos sajtóhírek szerint a 23 újvidéki iskola közül, amely hivatalosan sztrájkban áll, péntek délutánig csak egyben született döntés arról, hogy hétfőn nem lesz tanítás.

Zvonimir Jović, a Vajdasági Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának vezetője azt nyilatkozta a VRTV-nek, hogy kiosztják az értesítőket, és ha a téli szünidő alatt sem születik meg a megállapodás, akkor megtörténhet, hogy Vajdaságban nem kezdik meg időben a második félévet.

Mint tudjuk, a vajdasági diákoknak december 24-e és január 14-e között tart a téli szünidő, Szerbia többi részén az első félév utolsó tanítási napja december 30-a, és január 19-én kezdődik a második félév.