2024. május 5., vasárnap

Megműtötték az első vajdasági gyereket a Gift of Life programban

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján megműtötték az első vajdasági gyereket a Rotary klubok által létrehozott Gift of Life – Ajándékozz életet! programban. A 12 esztendős magyarkanizsai Szalai Viktor az aortaszűkület miatt végrehajtott sikeres operációt követően elhagyhatta a klinikát. A fiú néhány hónapig még gyógyszeres kezelésre szorul, de teljes értékű életet élhet, akár kerékpározhat és az iskolai focicsapatba is visszatérhet, ahol kapusként játszott. Viktor édesanyja, Szalai Erzsébet számára nagy segítség volt, hogy Szegeden végezték el a beavatkozást. Elmondta, Szerbiában csak a fővárosban, Belgrádban végeznek hasonló gyermekszívműtéteket. „Nekünk már megkezdődött a karácsony, ennél szebb ajándékot nem tudtam volna elképzelni” – fogalmazott a boldog édesanya.

A program 1991-ben indult, akkor negyven magyarországi szívbeteg gyermekek operációját hajtották végre az Amerikai Egyesült Államokban. Harminc orvos is kiutazott akkor, őket a legmodernebb diagnosztikai és műtéti eljárásokra képezték ki, mely tudást a mai napig hasznosítják. A rendszerváltás utáni időszakban Magyarországon nem volt megfelelő műtéti kapacitás a gyermekszívsebészet területén, ezért a nemzetközi Gift of Life program nagy segítséget nyújtott a magyar orvosoknak, most ők segíthetnek gyermekeken. A Vajdaság bevonásával új terület felé nyitottak, és az itteni orvoscsapat az év minden napján készen áll arra, hogy külföldi rászorulókon segítsen.

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysok koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A magyar rotarysok 2014 nyarától a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek. A programot a Budapest-Tabán Rotary Club koordinálja, munkájukat a több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet is segíti, illetve több klub, köztük a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club.