2024. május 6., hétfő

Valóságszerű faramuci történet

A Szabadkai Városi Könyvtárban pénteken mutatták be Csík Mónika író és Kanyó Janovics Erika illusztrátor Pópopó és Totyka című mesekönyvét

A kötet az Életjel Kiadó gondozásában jelent meg, az est közreműködői Csík Mónika és Kanyó Janovics Erika, továbbá Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel Kiadó szerkesztője, Káich Katalin és Ágoston Pribilla Valéria, a könyv recenzensei, valamint Vörös Imelda és Jasmina Pralija, a szabadkai Gyermekszínház színművésznői voltak. A könyvet a szerző, Csík Mónika mutatta be:

– A könyv főhőse két kisfiú, egy testvérpár, Pópopó és Totyka, akik történeteit óvodás és kisiskolás gyerekeknek szántunk. A fiúcskák kalandjai tulajdonképpen egészen hétköznapiak, a kötetben olyan események kaptak helyet, amelyek bármely kisgyerekkel megeshetnek, ugyanakkor van benne egy kis varázslat, fantázia és humor is. Ez egy valóságszerű, de mégis faramuci történet – hallottuk Csík Mónikától.

A recenzensek szerint hiánypótló könyvről van szó, hiszen kevés gyermekkönyv jelenik meg Vajdaságban magyar nyelven, ezenkívül viszont azért is érdemes külön figyelmet fordítani rá, mert a szeretetről szól, a két főhős történetei pedig ismerősek lehetnek a felnőtteknek is, a saját gyerekkorukból. A könyvbemutató során a gyerekek bohócokkal találkoztak, bábozhattak, lufikkal játszhattak, és nem maradt el az édesség sem. A rendezvény így szinte egy szülinapi bulivá változott át.