2024. május 5., vasárnap

Szélben szállók

Kishegyesen és Bácsfeketehegyen vendégszerepel a magyarországi Kerekasztal központ – Egy előadás az identitás keresésről és a képzelet erejéről

Tegnap Kishegyesen, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában tartott előadást a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ társulata. Délelőtt 10 órától a hatodikosoknak, 13 órától pedig a 7–8. osztályos tanulóknak mutatták be a Szélben szállók című előadást.

Hajvert Ákos, a kishegyesi iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében tart négynapos, vajdasági turnét, amelynek Kishegyes az egyik állomása. A Kerekasztal társulata már korábban is járt a kishegyesi iskolában, akkor az alsósoknak tartottak előadást. Az igazgató fontosnak tartja, hogy az iskolában minél több pedagógia módszert megismerjenek a diákok és a tanárok is. A mostani foglalkozás kapcsán Hajvert elmondta, hogy az drámapedagógiai eszközökkel közelít meg tabunak számító témákat.

– Ez a foglalkozás nevel, de benne van a színház is – fogalmazott az igazgató.

Hajós Zsuzsa, a darab szerzője kiemelte, hogy az előadás az identitáskeresésről szól, és diákok sok részletében magukra ismerhetnek.

– Ez az előadás alapvetően arról szól, hogy hogyan élünk túl bizonyos helyzeteket a képzeletünk segítségével. Arról is szól, hogy miért jók a történetek, és miért mesélünk történeteket. Ezenkívül titkokról, valamint a képzelet és a valóság összefüggéseiről gondolkozunk közösen a fiatalokkal. Mindezt egy olyan történeten keresztül, amelyben számos olyan motívum van, amelyhez tudnak kapcsolódni. A főhős az édesapját keresi, találkozik a nevelőintézetből szökött fiatalokkal, akik szintén az apjukat keresik, és így összefonódik a három fiatal sorsa – mondta el Hajós.

A darab elsődleges célgenerációja az felsős (5–8.) osztályok, de játszották már középiskolásoknak is, és a felnőttek is élvezni szokták, árulta el a szerző, majd arról is beszámolt, hogy az előadás létrejöttét és vajdasági vendégszereplésüket az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásának köszönhetik. A darab a központ és a Stúdió K Színház együttműködésével jött létre, fűzte hozzá.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ társulata a kishegyesi fellépést megelőzően Zentán és Adán vendégszerepelt, ma pedig a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában lépnek fel.