2024. május 3., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Hantz úr a Hivatal előtt

Elénekelte, majd elfurulyázta a Kovászna megyei prefektusi hivatal előtt a francia, a német, az angol, az orosz és legvégül a magyar himnuszt Hantz Péter, az ismert erdélyi emberjogi harcos. Arra volt kíváncsi: vajon jár-e büntetés a La Marseillaise-ért, vagy a God Save the Queen-ért Romániában vagy csak a magyar himnusz eléneklése tilos.

Hantz Péternek nem ez az első politikai performansza. 2006-ban azért veszítette el tanári állását a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, mert a magát multikulturálisnak nevező intézményben magyar feliratokat helyezett el. (A biofizikus pert nyert az egyetem ellen, azonban azóta is a bázeli Friedrich Miescher Orvosbiológiai Kutatóintézetben dolgozik. Szándékszik visszatérni Erdélybe.) Azt mondja: legutóbbi akciójával azt szerette volna bizonyítani, hogy a Kovászna megyei prefektusi hivatal kettős mércét alkalmaz.

„Nemrég sepsiszentgyörgyi polgárokat azért büntettek meg tetemes pénzbírságra, mert elénekelték a magyar himnuszt. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mi történik, hogyha más államok himnuszait éneklem el. Arra volnék kíváncsi, hogy a francia himnusz elénekléséért, a Marseillaise elénekléséért, amely, a szabadság nemzetközi himnusza, jár-e büntetés. A német himnusz elénekléséért, Európa egyik vezető hatalmáról van szó, jár-e büntetés? Orosz himnusz elénekléséért, vagy az angol himnusz elénekléséért jár-e büntetés” – nyilatkozta a biofizikus.

Marius Popică, Kovászna megye azóta menesztett prefektusa, miután már nagyon kényelmetlenné vált számára a himnusz-ügy, zavaros magyarázkodásba kezdett. Azt mondta: egy másik állam himnuszát természetesen szabad énekelni, de tilos „intonálni”. Ez utóbbi kifejezés – a prefektus szerint – valamiféle ünnepélyes előadásmódot, esetleg zenekari kíséretet jelent. Hantz Péter az „intonálást” sem hagyta ki, furulyán is eljátszotta a himnuszokat. Bár beismerte: „A C-szoprán furulya nem a legalkalmasabb arra, hogy komplexebb zenei műveket játszanak rajta.”

A himnusz-hancur végeztével a biofizikus – biztos, ami biztos alapon – feljelentette önmagát a prefektusi hivatalnál. Nem szerette volna ugyanis, ha nem lesz eljárás ügyében. Hantz Péter azt mondta: ha a himnuszok elénekléséért megbüntetik, akkor ezzel egész Európában botrányt lehet kelteni. Ha pedig vétlennek találják, akkor a magyar himnusz elénekléséért sem szabadott volna megbírságolni a Magyar Polgári Pártot.

Ez logikus, csakhogy a romániai politikusok lépéseit nem a logikai szabályok, hanem a vélt választói preferenciák irányítják.