2024. május 7., kedd

Hófúvás, viharos szél Magyarországon

Több helyen baleset is nehezíti a közlekedést – Komoly fennakadásokat okoz az erős havazás és a viharos szél

A magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki vasárnapra három megyére: Komárom-Esztergomra, Győr-Moson-Sopronra és Veszprémre. Az előrejelzés szerint a Dunántúlon néhol viharos (60-75, néhol 80 km/h körüli) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a nagyobb hóval borított tájakon hófúvást okoz. Helyenként, főként Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, Komárom-Esztergom nyugati határán és Veszprém megyében magas hótorlasz is létrejöhet.

Citromsárga figyelmeztetés van érvényben Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében. Ezekben a megyékben havazásra kell számítani: 12 óra alatt 5 centinél több friss hóra. Bács-Kiskun és Pest kivételével gyenge hófúvás miatt alacsonyabb hótorlaszokra is készülni kell – írja az index.hu.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap hajnalban maga is figyelmeztetést adott ki az erős szél, intenzív havazás miatt. Arra kérték az autósokat, hogy csak indokolt esetben, kizárólag megfelelő műszaki állapotban lévő járművel induljanak útnak, és elsősorban a főútvonalakat használják. Később még nyomatékosabban fogalmaztak, már azt kérve.

A havazás és az erős szél miatt a rendőrök Ácsnál lezárták az 1. számú főutat. A Győrbe tartókat arra kérik a rendőrök, hogy a főút és az alsóbb rendű utak helyett az M1-es autópályát válasszák.

A 13. számú főúton elakadt jármű már nincs, de a hóátfúvás miatt ezen az úton, valamint Tatabánya és Környe között is nehézkes a haladás.

A katasztrófavédelem reggel nyolc előtt nem sokkal jelentette, hogy több autó is elakadt a csémi bekötőút és az M1-es autópálya lehajtója között. Húsz centiméteres hóréteg volt az úton ötszáz méteres szakaszon.

Győr-Moson-Sopron megyében forgalomkorlátozásokat vezettek be, írja a police.hu.  A  86-os számú főútvonalon, a Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közötti szakaszon a rendőrök a forgalmat az M1-es autópálya és az 1-es számú főút irányába terelik.  Az 1-es számú főútvonalon, Gönyű térségében, a Győr felől Komárom felé tartókat szintén az M1-es autópálya irányába terelik.

Veszprém megyében is több alsóbbrendű út járhatatlanná vált, mondta a megyei katasztrófavédelem hivatalvezetője, Szolgainé Soós Gabriella az MTI-nek. Pápa és Csót között két, menetrend szerint közlekedő autóbusz, Tüskevárnál, a 8-as úton két kisbusz, Zalahaláp és Nyirád között egy kisbusz akadt el.

Az M5-ös autópálya 31-es kilométerszelvénynél, a Kecskemét felé vezető oldalon, Ócsa térségében lehajtott az útról, majd fának csapódott egy autó. A mentők elmondása szerint a sofőr valószínűleg meghalt vezetés közben, ezért sodródott le a kocsi az útról.

Hajnalban Borsodban is olyan erős szél volt, hogy befújt egy vadászlest a vonatsínre Golop és Abaújszántó közt, a 168-as és 169-es kilométerszelvény közötti szakaszon. A szerencsi hivatásos tűzoltók vitték el onnan, azóta már megindult a vasúti forgalom.

Elzárt falu nincsen

A Közútkezelő legutóbbi jelentése szerint az egész országban nincs egyelőre elzárt település, írta az MTI.

Az Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. Ajka környékén már 10 centiméter körüli a hóréteg. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos.

Budapesten az FKF Zrt. vasárnap reggeli közleménye szerint azonnal nekifogtak a síkosságmentesítésnek, amint éjfél körül elkezdődött a havazás. 92 gép takarítja az 1200 kilométer hosszúságú útvonalhálózatot. Azt írták, hogy a tömegközlekedésben ennek köszönhetően nincs fennakadás. Az ingatlantulajdnosokat arra kérik, hogy takarítsák le a havat a járdákról.

A vonatközlekedésben még nem okoz gondot a havas eső, a havazás, de néhány dunántúli vasútvonalon a hó miatt elsőfokú készültséget rendeltek el, közölte a Mávinform vasárnap délelőtt az MTI-vel. A Mávinform közleményében ugyanakkor az is benne volt, hogy Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.