2024. május 4., szombat

A szakadárok hivatalosan is támadást indítottak Mariupol ellen

Obama fokozná a nyomást Oroszországra – Ferenc pápa a harcok beszüntetését sürgette

Oroszországot tette felelősség Barack Obama amerikai elnök a kiújult ukrajnai harcok és az oroszbarát erők tevékenysége miatt. A New Delhiben tartózkodó elnök közölte, a Moszkvára történő nyomásgyakorlás újabb lehetőségeit fontolgatják.

Mint mondta, aggodalommal töltik el a tűzszünet megsértésének újabb esetei, amelyért az oroszbarát erők a felelőségek, amelyek „orosz támogatással, orosz felszereléssel, orosz pénzből, orosz kiképzéssel és orosz katonákkal” támadnak.

Moszkva tagadja, hogy köze lenne az eseményekhez.

Időközben Olekszandr Zaharcsenko, a kelet-ukrajnai szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetője személyesen jelentette be, hogy a szakadárok támadást indítottak az Azovi-tenger menti Mariupol ellen - hozták nyilvánosságra ukrán források vasárnap.

A szakadár vezető szombaton egy Donyeckben tartott nyilvános utcai rendezvényen mondott beszédet. Szavait a hallgatóság "Hurrá!" és "Hallelujah" felkiáltásokkal fogadta. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál videofelvételt is közölt Zaharcsenko beszédéről, amelyben bejelenti a támadást. A hírportál megjegyezte, hogy az orosz média később úgy idézte a szakadár vezér szavait, hogy nem rohamot indítanak, hanem a városon kívül lévő ukrán katonai állásokat támadják. Szombaton azonban az egyetlen harci esemény az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő város elleni tüzérségi támadás volt, amelynek következtében a legfrissebb adatok alapján 30-an vesztették életüket és csaknem százan sérültek meg - fűzték hozzá ukrán források.

A városvezetés vasárnap közölte, hogy a 93 sérült közül 40 nagyon súlyos állapotban van: többen valamelyik végtagjukat veszítették el, valamint feji, illetve hasi sérüléseket szenvedtek.

Petro Porosenko ukrán elnök gyásznapot rendelt el vasárnapra a mariupoli áldozatok emlékére. Az államfő a Mariupol elleni tüzérségi támadást olyan emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte, amely a hágai törvényszék elé tartozik. Szavai szerint a Mariupol civilek lakta körzetének lövetése „azon terrorcselekmények sorozatába illeszkedik”, amelyek az elmúlt néhány napban történtek: a Volnovaha településnél elkövetett buszmerénylet, a donyecki trolibusz elleni véres támadás és számos település lövetése. 

Porosenko ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minősítse terrorszervezeteknek a szakadárok úgynevezett luhanszki, illetve donyecki népköztársaságait. Az elnök vasárnap rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői helyszíni vizsgálataik alapján megállapították, hogy Volnovaha mellett és Mariupolban egyaránt Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki a civilek halálát okozó Grad típusú rakétákat.

Az Európai Tanács rendkívüli ülésének sürgős összehívását kérte vasárnap Lettország, az Európai Unió soros elnöke a délkelet-ukrajnai Mariupol ellen elkövetett, 29 halálos áldozatot követelő tüzérségi támadás miatt, és közben Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy elítélő nyilatkozat elfogadását.

A lett külügyminisztérium közleményében ítélte el a mariupoli támadást és a Kelet-Ukrajnában kibontakozó újabb erőszakhullámot.

Az Ukrajnában zajló harcok azonnali beszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében. Az Úrangyala-imádságot (Angelus) megelőző szavaiban a katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a megfogalmazása szerint elmérgesedő kelet-ukrajnai helyzet miatt, amely számos áldozatot követel a civil lakosság soraiban. Ferenc pápa azt mondta, imádkozik a szenvedőkért.

Az egyházfő felhívást intézett a szembenálló felekhez arra kérve őket, hogy indítsák újra a párbeszédet és minél előbb vessenek véget a harcoknak.

Az egyház hagyománya szerint január utolsó vasárnapján a pápa az Actio Catholica katolikus mozgalom fiataljaival békegalambot reptet a magasba a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre nyíló ablakából. Most először a pápa fehér galamb helyett léggömböt eresztett, mivel tavaly a felszálló galamb a római sirályok zsákmánya lett.

Ferenc pápa megemlékezett a leprások vasárnapra eső világnapjáról is hangsúlyozva, hogy a lepra a "szegénység betegsége".