2024. május 2., csütörtök

Nem sikerült eladni a zombori Hadseregotthont

Egyes elképzelések szerint egyetemi karnak adhatna otthont az épület (Fotó: Fekete J. József)

Egyes elképzelések szerint egyetemi karnak adhatna otthont az épület (Fotó: Fekete J. József)

A város központjában elhagyatva áll a Katonai Klub, az egykori Hadseregotthon. A kétemeletes, 4200 négyzetméter alapterületű létesítmény igazi közönségcsalogató volt kiváló éttermével, mozijával, tekepályájával, nyári színpadával, pazar kiállításaival, könyvbemutatóival, társas estjeivel. Aztán Zomborból kivonult a katonaság, bezárták a gyalogsági laktanyát, a katonai reptér átminősült kiképző központtá, az ormótlan épület pedig fölöslegessé vált. A katonaság most igyekszik megszabadulni tőle, annyi pénzt senki se hajlandó adni, amennyit kérnek érte. Első körben legalább 2 millió 39 ezer eurós ajánlatot vártak, de ezért a pénzért egyetlen vásárló se akadt. Ezért újból meghirdetik az épület eladását, mégpedig ugyanezen az áron. Amennyiben másodszorra is sikertelen lesz az eladás, a vonatkozó kormányrendelet értelmében 20 százalékkal olcsóbban kínálják majd föl az ingatlant.

Miként a Somborske novine hetilap megtudta, ebben az esetben Zombor Város is esélyt nyer az épület birtokba vételére, amennyiben a hirdetmény közzététele után harminc napon belül jelzi szándékát, hogy a katonai komplexum köztulajdonjogát ellentételezés mellett átvenné az államtól. A városi képviselő-testületben már többször fölmerült az ötlet, hogy művészeti egyetemi kart kellene alapítani, amihez ideális helyet biztosítana a hadseregotthon. Ha az önkormányzat nem tesz ilyen ajánlatot, a kezdőár nyolcvan százalékáért próbálja újra nyilvános fölhívás útján értékesíteni a Hadseregotthont a Köztársasági Vagyonigazgatóság.

A huzamos ideje üresen álló épületen meglátszik a karbantartás hiánya, hullik róla a külső vakolat, amire az épületre több helyen kihelyezett fölirat figyelmezteti a járókelőket.