2024. május 2., csütörtök

Szerbia gazdaságilag megerősödik

Aleksandar Vučić kormányfő tegnap kijelentette, hogy a szerbiai költségvetésben „sokkal kisebb a lyuk”, mint amire számítottak, s bejelentette, hogy szerinte 2016-ra az ország gazdasági fejlődését tekintve a régió második leggyorsabban felzárkózó országa lesz.

A miniszterelnök elmondta, hogy 2014-re a társadalmi össztermék 8 százalékos hiányával számoltak, ám mint kiderült, a deficit csupán 6,6 százalékos lett. „Ezt egyfelől a megszorításokkal sikerült elérni, másfelől a kiadások csökkentésével és a bevételek növelésével. Azt várom, hogy 2016-ra Franciaország szintjére tudjuk hozni a deficitet” – mondta a kormányfő a Prva Televíziónak.

Az idei évi gazdasági eredményekről elmondta, hogy ezek bátorítóak, hiszen a korábbiaknál sokkal nagyobb arányban sikerült megfizettetni az adókat és a jövedéki adókat is. A számítások szerint a megfizettetett bruttó adók tavaly januárhoz képest 2,4 millió dinárral növekedtek, míg a jövedéki adók 400 millióval nagyobbak. „Ha sikerül a reformokat végrehajtanunk, 2016-ban a régióban a gazdasági fejlődést tekintve a második ország leszünk, a fiskális növekedést tekintve pedig az elsők. 2017-ben pedig mindkét mutató alapján elsők leszünk” – mondta a miniszterelnök, s hozzátette, idén Szerbia nem fog a tervezettnél nagyobb mértékben eladósodni, azaz a nettó adósság nem haladja meg az 1,5 milliárdot. A legnagyobb exportőr, a Fiat problémáiról érdeklődő újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a kivitel a termelés csökkenése miatt alacsonyabb, ám más termékek kivitele meg növekedett. Elmondta még, hogy a a rubel értékcsökkenése miatt gondok vannak az orosz kivitellel. 3000 sertés és 10 millió euró értékű zöldborsó vár kiszállításra. Az Esmark gondjairól elmondta, hogy a tárgyalás folyamatban van, de nehéz az ügy. „Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk” – mondta a kormányfő – „hiszen a Vasművek 5000 dolgozót foglalkoztat. Kedden ismét jön az Esmark tárgyalócsoportja és folytatódik a megbeszélés”.