2024. április 27., szombat

A Trepča miatt tüntettek Pristinában

A belgrádi sajtó beszámolója szerint szombaton több ezer koszovói polgár vett részt a koszovói kormány épülete és koszovói parlament előtti tüntetésen. Baki Kelani, a koszovói rendőrség szóvivőjének nyilatkozata szerint a Trepča kohászati-bányászati üzem közvállalattá való alakításának meghiúsítása miatti pristinai tiltakozáson 23 személy megsérült, (19 rendőr és négy civil személy), több mint 20 embert pedig előállítottak. Az elégedetlenkedő polgárok Aleksandar Jablanović közösséggel és visszatelepítéssel megbízott miniszter és Hashim Thaçi kormányfő-helyettes leváltását követelték. Albin Kurti, az Önrendelkezés Mozgalom vezetője a tüntetésen határidőt szabott Isa Mustafa koszovói kormányfőnek, hogy hétfőn 16 óráig menessze Aleksandar Jablanović minisztert. A tiltakozás egyik jelmondata „Isot adjuk, Trepčát nem adjuk” volt. A belgrádi sajtó információi szerint a tüntetés egyik kiváltó oka Aleksandar Vučić szerb kormányfő január 14-i koszovói látogatása volt.

A tüntetők megtámadták a koszovói, de szerb nyelvű műsort sugározó RTK2 televízió, a belgrádi SZRTV és a B92 stábját is, akik kisebb sérüléseket szenvedtek, majd elmenekültek a zavargás helyszínéről.

– Faágakkal és kövekkel dobáltak meg bennünket. Amikor pedig meghallották, hogy szerbül beszélünk, ki akarták csavarni az operatőrünk kezéből a kamerát – számolt be Aleksandra Jovanović, az RTK2 riportere.

A felvonulás 16 óra körül nagyjából befejeződött, de ekkor kisebb csoportok kőzáport zúdítottak a kormány épületére, a rendőrség tagjaira és a környező üzletekre. A rohamrendőrök ekkor összecsaptak a skandálókkal és könnygázt bevetve kiszorították őket a város központjából. A tüntetés feloszlatásakor több személyt is előállítottak. Miután a rendőrség feloszlatta a tömeget a helyzet csillapodott. Az esti órákban nyugalom volt Pristina utcáin, de megerősítették a rendőri jelenlétet.

Atifete Jahjaga koszovói államfő a tüntetéssel kapcsolatban kijelentette, hogy a polgároknak joguk van ezt a formáját választani a tiltakozásnak, majd erélyesen elítélte „a tiltakozók kis csoportjának vandál cselekedeteit”.

Isa Mustafa koszovói kormányfő a koszovói sajtónak nyilatkozva vasárnap kijelentette, hogy Aleksandar Jablanovićot nem ő juttatta be a hatalomba, hanem a megosztott Észak-Koszovó és a koszovói szerb polgárok. Mint megjegyezte, a tényállás szerint szerbek vezetik a többségében szerbek által lakott településeket és 10 képviselőt sikerült bejuttatniuk a parlamentbe is.