2024. május 7., kedd
VILÁGBAJNOKSÁG

Még a vendéglátónak sem könnyű!

A franciáknak Joli a joker – Papírformák a nyolcaddöntők első körében

Szombaton a katari világbajnokságon véget értek a csoportküzdelmek. A C csoport első helyéről döntő Franciaország–Svédország mérkőzés a várakozásoknak megfelelően rendkívül izgalmasan alakult. Az első percekben a svédek húztak el 4:0-ra, a francia időkérést követően a gallok összekapták magukat, s kis idő alatt egalizálták az állást, ám a vezetést nem tudták Karabatićék átvenni. A második játékrészben a svédek sokáig tartani tudták 2-3 gólos előnyüket, a hajrában viszont a mind a 9 hétméteresét gólra váltó Guillaume Joli találatának köszönhetően egyenlíteni tudtak a franciák, akik az utolsó perceket idegileg és erővel jobban bírták, s végül kétgólos győzelmet arattak. A trikolórosok sikeréhez nagyban hozzájárult Thierry Omeyer kapus is, aki fontos pillanatokban bravúrokat mutatott be. A franciákat aggodalommal töltheti el, hogy Nikola Karabatić 5, Daniel Narcisse 4 lövésből is gólképtelennek bizonyult.

Izland remek első félidei játékának és főként Gudjon Valur Sigurdson 13 találatának köszönhetően legyőzte Egyiptomot, s így a csoport harmadik helyén végzett. A szigetországiak győzelme következtében a csehek Algéria kiütése ellenére is csak a csoport ötödik helyét tudták megszerezni. A D csoportban az orosz–argentin ki-ki meccset a dél-amerikaik nyerték. Fredercio Pizzaro 9, Diego Simonet 5 góllal járult hozzá csapata győzelméhez. A németek a papírformának megfelelően nagyarányú győzelmet arattak Szaúd-Arábia felett, ezzel bebiztosították csoportelsőségüket. Mivel az eddig többnyire csereként beálló Johannes Sellin, Erik Schmidt és Mathhias Musche hármas 30 gólt dobott, a csapat könnyedén elbírta több kulcsjátékosának pihentetését is. A csoport második helyéről döntő dán–lengyel mérkőzés csak az első húsz percben volt kiegyensúlyozott, ezt követően a dánok elhúztak, s a félidő végére négygólos előnyt harcoltak ki. A második félidőben ugyan a lengyelek hátrányuk felét ledolgozták, de esélyük az egyenlítésre nem volt, ráadásul a találkozó végére visszaállt a szünetbeli különbség is.

Vasárnap lejátszották az első nyolcaddöntős mérkőzéseket. A házigazdák Ausztriával mérték össze erejüket. Eleinte felváltva vezettek a csapatok, s némi meglepetésre a sógorok mehettek egygólos vezetéssel pihenőre. A második játékrész elején gyorsan meg is duplázták előnyüket, ekkor a katariak sorozatban négy gólt szerezve megfordították a mérkőzést. Teljesen lerázni azonban nem tudták az osztrákokat, akik három perccel a találkozó vége előtt egy gólra csökkentették hátrányukat. A végjátékban Katar bizonyult jobbnak, s ha a vártnál nehezebben is, de bejutott a negyeddöntőbe. Hasonlóan nagy csatát láthatott a közönség a Szlovénia–Macedónia találkozón is, ahol az első félidőben többnyire a szlovénoknál volt az előny, de a macedónok rendre ledolgozták hátrányukat. Főként a mérkőzésen 9 találatig jutó Gajićnak köszönhetően a szlovénok az utolsó negyedórának háromgólos előnnyel vágtak neki. Néhány perccel később már négy volt a két csapat között, a macedónok azonban nem adták fel. Georgijevszkinek és Lazarovnak köszönhetően ismét felzárkóztak. Megjegyzendő, hogy ebben az időszakban négy kapufát is lőttek. A hajrában macedónok emberelőnybe kerültek, s úgy tűnt, esélyük lehet akár az egyenlítésre is, ám támadásaikat elrontották, így a szlovénok végül kétgólos győzelmet arattak.

Eredmények, 5. forduló, C csoport: Egyiptom–Izland 25:28, Algéria–Csehország 20:36, Franciaország–Svédország 27:25. A csoport végeredménye: 1. Franciaország 9, 2. Svédország 7, 3. Izland 5, 4. Egyiptom 5, 5. Csehország 4, 6. Algéria 0 pont. D csoport: Szaúd-Arábia–Németország 19:36, Oroszország–Argentína 27:30, Dánia–Lengyelország 31:27. A csoport végeredménye: 1. Németország 9, 2. Dánia 8, 3. Lengyelország 6, 4. Argentína 5, 5. Oroszország 2, 6. Szaúd-Arábia 0 pont.

Nyolcaddöntők: Ausztria–Katar 27:29, Szlovénia–Macedónia 30:28, Horvátország–Brazília 26:25, Spanyolország–Tunézia 28:20. Ma: Lengyelország–Svédország, Németország–Egyiptom, Franciaország–Argentína, Izland–Dánia.