2024. május 7., kedd
AUSTRALIAN OPEN

Novak a balkezeseket veszi sorba

Đoković legyőzte Verdascót, és ma 11-kor a szintén balos luxemburgi Gilles Müller következik – Nadal a negyeddöntőben, Murray rangadót nyert – Kvitová az új neves kieső

Novak Đoković ma a nyolcaddöntőben léphet pályára az Australian Openen. A világelső szerb ugyanis szombaton három játszmában győzte le a spanyol Fernando Verdascót, aki ellen így tizedik találkozójuk után 8:2-re vezet, a nyolcba jutásért pedig a Rod Laver Aréna 11 óra tájban kezdődő utolsó meccsén a 32. évében járó és a ranglistán 42., ugyancsak balkezes luxemburgi Gilles Müller következik. Müller 2001-ben a világ legjobb ifije volt, megnyerte a korosztályos US Opent, a felnőttmezőnyben azonban nem váltotta be a reményeket, hisz mindössze három döntőt játszott, és egyet sem nyert meg, a nagy tornákon pedig az 2008-as US Open negyeddöntője a legjobb teljesítménye.

Grigor Dimitrov: erre mondják, hogy padlón volt… (Fotó: Beta/AP)

Grigor Dimitrov: erre mondják, hogy padlón volt… (Fotó: Beta/AP)

Đoković ezen a meccsen kimondott esélyesnek számít, s ezt a jóslatot csak alátámasztja a tény, hogy a nagyszerű adogató hírében álló Müllert 10 napja Sydneyben Viktor Troicki is legyőzte az elődöntőben. A találkozó győztese a melbourne-i negyeddöntőben a kanadai Miloš Raonić és a spanyol Feliciano López mérkőzésének továbbjutójával találkozik.

A 3. forduló szombati meccsein Müller a hórihorgas amerikai John Isnert győzte le, F. López, Raonić, a címvédő Wawrinka és a veterán G. López három játszmában nyertek, David Ferrernek a második játszmától sok gondja volt Gilles Simonnal, Kej Nisikori pedig elveszítette az első szettet az amerikai Steve Johnson ellen, majd a folytatásban magabiztosan győzött. A nyolcaddöntő tegnapi meccsein Tomáš Berdych esélyt sem adott az ausztrál Bernard Tomićnak, Rafael Nadal is rutinosan jutott túl a dél-afrikai Kevin Andersonon, a fiatal ausztrál Nick Kyrgios pedig öt játszmában, 0:2-ről fordítva ütötte ki az előzőleg Federert verő olasz Andreas Seppit. A nap rangadóját a többszörös melbourne-i döntős Andy Murray és a bolgár Grigor Dimitrov vívták. Magas színvonalú küzdelemben a britnek a tapasztalatára is szüksége volt, a bolgár pedig újfent megmutatta, hogy idegekkel nem tudja elviselni a legfontosabb meccsek feszültségét. A bolgár ugyanis a negyedik játszmában 5:2-re is vezetett, labdája volt az ötödik játszma kivívásához, amikor azonban azt kihagyta, annyira visszaesett, hogy Murray zsinórban öt játékot nyert, és holnap a negyeddöntőben, egy új nagy rangadónak ígérkező meccsen, Kyrgiosszal mérkőzik.

A nőknél a forduló legnagyobb meglepetése a kétszeres wimbledoni bajnok cseh Petra Kvitová veresége, akit az amerikai Madison Keys ütött ki, és nem volt várt névrokona, Madison Brengle sikere sem a tapasztaltabb Coco Vandeweghével szemben. A Williams nővérek játszmát veszítettek, Agnieszka Radwanska és a kétszeres bajnok Viktorija Azarenka pedig könnyebben kerültek a legjobb 16 közé. Tegnap a nyolcaddöntő első meccsein Sarapova, Halep és Makarova csaknem megerőltetés nélkül jutottak a negyeddöntőbe, a kanadai Bouchard pedig 6:1, 3:0-s vezetés után kényszerült harmadik játszmára a román Irina-Camelia Begu ellen. A nyolcaddöntő mai mérkőzésein és a negyeddöntőben is parádés párosítással nagyszerű meccsek várhatók.

Az ifik versenyében a magyar Valkusz Máté és Gálfi Dalma, valamint a szerb Miomir Kecmanović is nyert az első körben. Valkusz a másodikban az első kiemelt orosz Roman Szafiulinnal, Kecmanović a szintén orosz Bogdan Bobrovval, Gálfi pedig a kínai Gao Szinjuval mérkőzik.

A negyeddöntő már ismert párjai, férfiak: Nadal–Berdych, Murray–Kyrgios, nők: Halep–Makarova, Sarapova–Bouchard.

A nyolcaddöntő mai meccsei, férfiak: Đoković–Müller, Raonić–F. López, Wawrinka–G. López, Nisikori–Ferrer, nők: S. Williams–Muguruza, Cibulková–Azarenka, Keys–Brengle, A. Radwanska–V. Williams.

Eredmények, férfiak, 3. forduló: Đoković–Verdasco 7:6, 6:3, 6:4, Müller–Isner 7:6, 7:6, 6:4, F. López–Janowicz 7:6, 6:4, 7:6, Raonić–Becker 6:4, 6:3, 6:3, Wawrinka–Nieminen 6:4, 6:2, 6:4, G. López–Pospisil 6:2, 6:4, 6:4, Ferrer–Simon 6:2, 7:5, 5:7, 7:6, Nisikori–Johnson 6:7, 6:1, 6:2, 6:3, nyolcaddöntő: Berdych–Tomić 6:2, 7:6, 6:2, Nadal–Anderson 7:5, 6:1, 6:4, Murray–Dimitrov 6:4, 6:7, 6:3, 7:5, Kyrgios–Seppi 5:7, 4:6, 6:3, 7:6, 8:6. Nők, 3. forduló: S. Williams–Szvitolina 4:6, 6:2, 6:0, Muguruza–Bacsinszky 6:3, 4:6, 6:0, Cibulková–Cornet 7:5, 6:2, Azarenka–Záhlavová 6:4, 6:4, Keys–Kvitová 6:4, 7:5, Brengle–Vandeweghe 6:3, 6:2, V. Williams–Giorgi 4:6, 7:6, 6:1, A. Radwanska–Lepcsenko 6:0, 7:5, nyolcaddöntő: Makarova–Görges 6:3, 6:2, Halep–Wickmayer 6:4, 6:2, Bouchard–Begu 6:1, 5:7, 6:2, Sarapova–Peng 6:3, 6:0. Ifik, 1. forduló: Valkusz–Rigele 5:7, 7:5, 6:2, Kecmanović–Tran 6:3, 6:3, lányok, 1. forduló: Gálfi–Szakata 6:2, 6:0.