2024. május 3., péntek

Konferenciák az évfordulók jegyében

Topolyán tartotta elnökségi ülését a Kiss Lajos Néprajzkutató Társaság

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság hétvégi, kibővített elnökségi ülésén tizenheten vettek részt. Az ülés célja a tavalyi év értékelése, valamint a tanácskozáson a 2015-ös esztendőre vonatkozó tervezet szerepelt. Dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke szerint 2014 sikeres év volt az egyesület szempontjából: februárban napjaink identitásváltozásával foglalkoztak egy konferencia keretében, fiatal néprajzkutatóknak tartottak tanácskozást, Jung Károly hetvenedik születésnapját is konferenciával ünnepelték, amelyen az Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Magyar Tudományos Akadémiáról is voltak vendégek, majd a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen a néphagyomány és a turizmus témakörében tartottak megbeszélést, amelybe civil szervezetek is bekapcsolódtak. A fiatal néprajzkutatók előadásaiból kötet is készül, amely hamarosan megjelenik, valamint az identitáskonferencia anyagából is könyv lesz.

A 2015-ös év az évfordulók jegyében fog zajlani, tudtuk meg Szőke Annától. Az ülésen nagy hangsúlyt kapott a Bodor Anikó neves néprajz- és népzenekutató halálának ötéves jubileumára szervezett konferencia, amelyet a tervek szerint Zentán fognak megtartani, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen. Ezzel párhuzamosan Kiss Lajosra is emlékeznek, aki az első igazi népzenegyűjtőnk és feldolgozónk, az idén lenne ugyanis százéves. Erre a konferenciára budapesti előadókat is várnak az MTA Zenetudományi Intézetéből, de a hazaiakat sem hanyagolják el, többek között ott lesz Linka László, az Újvidéki Rádió népzenei osztályának vezetője, aki személyesen is találkozott Kiss Lajossal, Silling István, akinek a közeljövőben jelenik meg a kupuszinai népdalokról szóló kötete, valamint Borsi Ferenc, Lázár Kati és Baksa Kati, akik igen közel álltak Bodorhoz, és méltatni fogják munkásságát. A konferenciát nagy valószínűséggel május végén fogják megtartani, de függ a Silling-kötet megjelenésének időpontjától is. A következő nagyobb horderejű rendezvényre szeptemberben, a Topolyai Napok keretében kerül majd sor, amikor a fiatalok kétévente megrendezésre kerülő konferenciáját szervezik meg. Ezzel a topolyai Tóth Ferencre emlékeznek, aki idén lenne hetvenöt éves, és ez alkalomból a múzeum is egy kiállítást szervez. A fiatal kutatók erre a konferenciára vajdasági témákat dolgoznak fel, erre a megszorításra azért volt szükség, hogy jobban figyelemmel kísérhessék a fiatalok munkásságát, hisz a két évvel ezelőtti konferencián több mint negyvenen vettek részt, és nagyon tág témakört öleltek fel. Ekkorra tervezik Tóth Ferenc balladagyűjtésének feldolgozását is. Október végén, november elején, a magyar tudomány ünnepéhez kötődően a tíz évvel ezelőtt elhunyt Borús Rózsa tanárra, néprajzkutatóra emlékeznek, akinek a doktori disszertációja a topolyai népszokásokról szólt, a konferencia keretében azt vizsgálják majd, hogy hogyan és mi okból kifolyólag változtak meg a népszokások. A társaság tervei közt szerepel még a magyarkanizsai Papp György-konferencián való részvétel is.

Az elnökségi ülésen egy nagyobb horderejű, több évre tervezett munkáról is szó volt. A társaság tagjai az elkövetkező 3-4 évben arról szeretnének egy összefoglaló munkát megírni, hogy hogyan változott meg a paraszti életmód. Ez egy egyedülálló kezdeményezés, és a kutatók a saját szülőföldjükön gyűjtik az anyagot, kivéve Szőke Annát, aki mint elárulta, a Versec környéki magyarokkal fog foglalkozni.