2024. május 7., kedd
TENISZ, AUSTRALIAN OPEN

Vége a legcsúnyább sorozatnak

Tomáš Berdych 17 vereség után végre legyőzte Rafael Nadalt – Đoković ma 9.30-kor Miloš Raonićtyal mérkőzik – Murray lerombolta az ausztrál álmokat – Orosz rangadó a női elődöntőben

Tudta, hogy mit beszél Rafael Nadal, amikor a tegnapi negyeddöntő előtt kijelentette, hogy a Berdych elleni 17-es győzelmi sorozatának semmi jelentősége sem lesz a kettőjük 22. meccsén. Másrészt felidézhettük Vitas Gerulaitisnak az önkritikus viccét, miután, 16 vereséget követően, végre legyőzte Connorsot. Vitas azt mondta, őt senki, még Connors sem tudja zsinórban 17-szer legyőzni.

Berdych, aki Nadalt legutóbb 2006-ban Madridban győzte le, amikor a tornát még kemény pályán rendezték meg, és azóta 17-szer kikapott tőle, végre megszakította a férfitenisz legcsúnyább vereségsorozatát, és pályafutása során ötödször jutott be nagy tornán az elődöntőbe, amelyben holnap a skót Andy Murray lesz az ellenfele. Ma az elődöntőért a ĐokovićRaonić és a WawrinkaNisikori találkozókat rendezik meg.

A cseh nagyszerűen nyitotta a meccset, elnyerte a spanyol adogatását, és 4:1 után könnyen nyerte a játszmát. A másodikban a cseh valósággal tarolt, játékot sem engedélyezett, majd a harmadikban már egyenrangúbb körülmények közepette a rövidítésben zárta a párharcot. Berdych ötször nyerte el Nadal adogatását, aki a harmadik játszmában egyet sem értékesített a négy breaklabdája közül. Murray eleve esélyesnek számított a 19 éves Nick Kyrgios ellen, aki azért felsorolhatott néhány adut. Az ausztrál bravúrjából mégsem lett semmi, s már az első játszmában, amikor Murray 4:2-es vezetésért breakelt, látszott, hogy a skót akarata érvényesül. Murray óriási nyugalommal hozta a sajátját, háromszor nyerte el Kyrgios adogatását, s csak egyszer adta le a sajátját. A holnapi elődöntőben Murray és Berdych 11. alkalommal találkoznak. A cseh 6:4-re vezet, legutóbb tavaly Cincinnatiben két játszmában győzött, mégis ezúttal a skót esélye számíthat nagyobbnak.

Ma Stan Wawrinka és Kej Nisikori a hajnali órákban játszották a negyeddöntő meccsét. Wawrinka 2:1-re vezet, tavaly a US Openen azonban a japán öt játszmában nyert, és jelen pillanatban ő áll közelebb az elődöntőhöz. Közép-európai idő szerint délelőtt 9.30-kor Novak Đoković és Miloš Raonić lépnek pályára. Ez lesz az 5. meccsük, Novak 4:0-ra vezet, s hivatalos meccsen eddig csak egy játszmát veszített a kanadai ellen, azt is salakon. Novak pályafutása 25. Grand Slam-elődöntőjéért játszik, de biztosan nem lesz könnyű dolga a nagyszerűen adogató montenegrói születésű kanadaival.

A nőknél már csak a szlovák Dominika Cibulková akadályozhatja meg az amerikai–orosz döntőt. Cibulková győzelme a világelső Serena Williams ellen óriási meglepetés lenne, hisz eddigi négy találkozójukon csak egy játszmát nyert, s mind a négy meccset tulajdonképpen simán elveszítette. Serenának a meccs azért is fontos, mert nemcsak a 19. nagy serlegért, hanem a ranglista első helyének megvédéséért is játszik. Ha ma veszít, a trónt valószínűleg átadja Marija Sarapovának, aki tegnap könnyen győzte le a másik nyakigláb szőkeséget, a kanadai Eugenie Bouchard-t. Sarapova elődöntős ellenfele honfitársnője, a nagy tornákon csak másodszor elődöntős Jekatyerina Makarova, aki meglepő fölénnyel búcsúztatta a 3. kiemelt román Simona Halepet. A mai másik negyeddöntőben Venus Williams a szintén amerikai Madison Keysszel találkozik. Csak egyszer játszottak, s 2013-ban Venus könnyedén győzött.

Az ifiknél kiesett a szerb Miomir Kecmanović, míg a magyar Gálfi Dalma nyolcaddöntős, és a 10. kiemelt orosz Anna Blinkovával találkozik.

Az elődöntő már ismert párjai, férfiak: Murray–Berdych, nők: Sarapova–Makarova.

A negyeddöntő mai meccsei, férfiak: Đoković–Raonić, Wawrinka–Nisikori, nők: S. Williams–Cibulková, V. Williams–Keys.

MELBOURNE. – A férfitorna negyeddöntőjében: Berdych–Nadal 6:2, 6:0, 7:6, Murray–Kyrgios 6:3, 7:6, 6:3. Nők, negyeddöntő: Makarova–Halep 6:4, 6:0, Sarapova–Bouchard 6:3, 6:2. Ifik, 2. forduló: Bobrov–Kecmanović 7:5, 7:5, lányok, 2. forduló: Gálfi–Gao 6:4, 6:2.

SUNRISE. – A női ITF-torna selejtezőjének 2. fordulójában: Jani–Caregaro 6:3, 2:6, 6:2, Gallovits–Bondár 6:2, 6:0.