2024. május 3., péntek

A razzia áldozataira emlékeztek Óbecsén

Tegnap a holokauszt világnapján a központi óbecsei óvoda falán található emléktábla megkoszorúzásával kezdődött és a nagycsatorna torkolatánál lévő egykori vesztőhelyen álló emlékműnél megtartott megemlékezéssel folytatódott Óbecsén a község zsidó közösségére, valamint az 1942-es razzia és a második világháború ártatlan áldozataira történő emlékezés.

Óbecsén 2011 óta egy az óvoda falán elhelyezett tábla emlékeztet arra, hogy a községben jelentős lélekszámú zsidó közösség is élt, amely 1883-ban a szomszédos telken felépítette a már nem létező zsinagógát, majd három évvel később a zsidó általános iskola épületét is, amely ma óvodaként működik. Az itt elhangzott szerb és magyar nyelvű szavalatokat követően Vuk Radojević polgármester, Isak Assiel szerbiai főrabbi, valamint Aleksandar Gaon, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége Végrehajtó Bizottságának a tagja szólt az egybegyűltekhez, majd az önkormányzat képviselői, Milner Itay, az izraeli nagykövetségi misszióvezetőjének helyettese és Várady Emil, Magyarország szerbiai nagykövetségének első titkára megkoszorúzták az emléktáblát.

Az 1942-es razzia áldozatai, valamint a koncentrációs táborokban megölt óbecseiek nevének a felolvasása és az egyperces néma főhajtás után Vuk Radojević polgármester fordult a megjelentekhez, aki szerint azért kell emlékezni a történtekre, hogy soha többé hasonló tragédia ne ismétlődhessék meg. Milner Itay egy holokauszttúlélő unokájaként megindultan emlékezett a népirtásra, melynek során hatmillió zsidó vesztette életét, és emlékeztetett arra, hogy a háború kitörése előtt a Jugoszláv Királyság területén 82 ezer zsidó élt, közülük 67 ezren vesztek oda a második világháborúban. Aleksandar Gaon elmondása szerint mintegy 4600 zsidó a partizánok oldalán vett részt a fasiszták elleni harcban, és egyharmaduk elesett a harcokban. Gradimir Džigurski, a Harcosok Szövetsége községi szervezete elnökének múltidézését követően Dejan Stanojev óbecsei pravoszláv püspöki helynök a helyszínen misét szolgáltatott az áldozatok emlékére, majd Fuderer László óbecsei esperes imádkozott az áldozatok lelki üdvéért.

A koszorúzást követően a megemlékezés az Óbecsei Népkönyvtárban megtartott alkalmi műsorral ért véget.