2024. május 2., csütörtök

Törvénytelen ellenkezés

Rodoljub Šabić: Az ombudsmannak mindenféle dokumentumhoz joga van hozzáférnie

Továbbra is folytatódik a Saša Janković köztársasági ombudsman és a kormány, illetve a védelmi minisztérium közötti erőpróba. Bratislav Gašić védelmi miniszter kedden késő este közölte, hogy amíg nem egyeztet az illetékes ügyészséggel, addig nem bocsátja a jogvédő rendelkezésére a kért dokumentumokat. Janković azokat a dokumentumokat kérte halaszthatatlanul, amelyek a tavalyi büszkeségnapi felvonulás napján a csendőrség és a katonarendőrség két alkalmazottja közötti incidens részleteit taglalják. Amíg tart a vizsgálati eljárás, addig ezeket a dokumentumokat az ügyészség őrzi, érvelt Gašić. „Nem kérhetjük ezeket az iratokat csak azért, mert Saša Janković ezt óhajtja” – mondta.

A törvényes rendelkezések értelmében a dokumentumok átadását az ügyészségnek kell jóváhagynia, nyomatékosította a védelmi miniszter, hozzátéve, hogy a védelmi minisztériumnak és a Katonai-Biztonsági Ügynökségnek (VBA) semmi kifogása az ellenőrzés ellen, a dokumentumokat azonban nem adja jóváhagyás nélkül.

KÉRDÉSEK SOROZATA

Janković több kérdést is intézett Gašićhoz azután, hogy kedden kiderült, miért védelmezték a Kobra elit biztonsági katonai alakulat tagjai Aleksandar Vučić kormányfő fivérét, Andrej Vučićot. A két katonarendőr azért kísérte Andrejt, mert a férfi éppen egy családi ebédre igyekezett, ahol Aleksandar Vučić, az eredetileg őrzött személy is ott lett volna, mondta Gašić. Ezután Janković tizenöt napos válaszadási határidővel a következő kérdéseket intézte a védelmi minisztériumhoz: A katonaságról szóló törvény vagy egyéb más törvény mely szakaszának értelmében felelnek katonarendőrök a kormányfő biztonságáért?; Pontosan mi volt a megbízatása S. S.-nek és S. J.-nek, akik a kormányfő fivérét kísérték, és a csendőrséggel történt incidens pillanatában hol volt az a személy, akire előzőleg vigyáztak?; A két katonarendőr felhatalmazást kapott-e arra, hogy átlépjen az incidens helyszínén felállított rendőri kordonon? Érkezésükről értesítették-e a terepen szolgálatot teljesítő rendőrséget? Ki koordinálta a katonarendőrök terepi munkáját? Az ehhez hasonló bevetésekre vajon civil személyek kíséretében megy-e a katonarendőrség?; A védelemmel megbízott katonarendőrök személyes kapcsolata a védelmezett személy környezetével vajon a védelem kárára lehet-e?; Védelemmel összefüggésbe hozható mely katonai feladatokat látnak-e a katonaság tagjai csőre töltött pisztollyal?; S. S. és S. J. vagy a védelmi minisztérium más tagjai ellen indult-e fegyelmi vagy egyéb eljárás a szóban forgó incidens miatt?

NEM ISMERIK A TÖRVÉNYEKET?

Az ügy kapcsán Rodoljub Šabić közhasznú információk biztosa is nyilatkozott, és igyekezett mindenkivel tudatosítani, hogy a jogvédőnek mindenféle dokumentumhoz joga van hozzáférni, ehhez senkinek az engedélyére nincsen szüksége. Sem egy ügyész, sem a védelmi miniszter belegyezésére nincsen szükség, nyomatosította Šabić.

– Egyáltalán nem értem ezt a felfordulást és az elképzelést, hogy az ügyészségnek jóváhagyási joga van. Az magától értetődik, hogy Janković, vagy én, vagy valamelyik állami tisztségviselő a bizalmas információkkal a megfelelő módon jár el. A védelmi minisztérium vagy nem ismeri a vonatkozó és hatályos törvényeket, vagy megkísérel olyan helyzetet teremteni, amelyben eldöntheti, hogy mikor és melyik jogszabályokat tartja tiszteletben. Akármiről is van szó, az ügy számomra felfoghatatlan, és káros a jogrendszerre, az állam és a minisztérium tekintélyére nézve. Jogi szempontból fenntarthatatlan az az állítás, hogy a szabad információ-hozzáférésről és az adatok titkosságáról szóló törvények alapján való eljárás bármilyen esetben katonai titkok kiadásának a bűncselekményét eredményezheti – magyarázta Šabić.

EGYELŐRE NEM ÁLLÍT SEMMIT

Saša Janković a témához kapcsolódóan azt is igyekezett aláhúzni, hogy soha egyetlen pillanatban nem állította azt, hogy a VBA a büszkeségnapi felvonulás napján törvényellenesen járt el, csupán azt mondta, hogy erre utaló információi vannak, amelyeket ellenőrizni kíván. Ez az első eset, hogy a jogvédőt árulóként bélyegezték meg, emelte ki Janković a köztársasági parlament biztonsági szolgálatok ellenőrzéséért felelős bizottságának ülésén.

– Hét éve ellenőrzöm a biztonsági szolgálatok munkáját, a most történtekre eddig még soha nem volt példa. Ebben a helyzetben csakis az lenne a megoldás, ha hozzájuthatnék a kért dokumentumokhoz, természetesen nem hoznám nyilvánosságra őket, a felülvizsgálás eredményéről pedig a köztársasági parlamentet tájékoztatnám. Egyedül ez az eljárási mód erősíthetné meg a joguralmat, és támaszthatná alá, hogy Szerbiában a hatalom sem mentesül az ellenőrzés alól. Az ellenőrzés önmagától védi meg a hatalmat. Mindenki számára ismeretes, hogy milyen incidens történt a büszkeségnapi felvonulás napján a csendőrség és a Szerbiai Katonaság, illetve a VBA kéviselői között. Valóban, az ügyészségnek is meg kell állapítani, hogy az ügy kapcsán felmerül-e a bűncselekmény gyanúja, mindenképpen szeretném azonban tudni, hogy a védelmi minisztérium és a VBA miért akadályozza, hogy utánajárjak a történteknek – fogalmazott Janković.