2024. május 2., csütörtök

Bezárt a Hosana

Nincs pénz a szenvedélybetegekkel foglalkozó közösség működtetésére – Sehol sem vették komolyan az igazgató segélykiáltását

Január 16-án pénzhiány miatt bezárta kapuit a Hosana Közösség. A humanitárius terápiás közösség többé nem foglalkozik a szenvedélybetegek megsegítésével. A közösség lakóit áthelyezték Szerbia hasonló közösségeibe, pénzügyi nehézségek miatt pedig mostantól csak prevenciós munkával foglalkoznak majd.

A közösség hét éven át működött sikeresen, az épület pedig, amelyet két évvel ezelőtt kezdtek bővíteni, felújítani, jelenleg teljesen üres. A Hosana az egyház és az egyének jóindulatának köszönhetően működött, valamint azok a szülők segítették, akiknek gyermekei a közösségben voltak. A köztársasági, tartományi és helyi intézmények, városvezetőség azonban nagyon kevéssel járult hozzá a munkájukhoz.

Szabadka várostól konkrét projektumokra az elmúlt két évben összesen 550 000 dinárt kaptak, azzal, hogy a tavalyi évre járó utolsó részlet, ötvenezer dinár, még nem érkezett meg. Mint azt Marinko Stantić atya, a Hosana Közösség igazgatója a Vajdasági RTV-nek nyilatkozva kiemelte, pénz nélkül a közösség egyszerűen képtelen volt tovább működni.

– A vallásügyi, egészségügyi minisztériumnál, a tartományi és helyi intézményeknél kértem segítséget. Úgy fogalmaznék, hogy a segélykiáltásomat sehol sem vették komolyan. Vagy én nem kommunikáltam jól, vagy nekik nem volt lehetőségük segíteni – mondta Stantić.

A hét és fél év alatt több tucat fiatal kereste fel a közösséget, több mint tízen sikeresen le is szoktak szenvedélybetegségükről, legyen az drog, alkohol, esetleg szerencsejáték. Skofljanec András az egyikük, aki heroinfüggő volt, három évet töltött a közösségben, majd annak vezetője lett. A Vajdasági RTV-nek annyit mondott, nagyon sajnálja, hogy a közösség nem tud tovább működni, s mivel vannak még hasonló közösségek az országban, felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy ez az egyetlen működő és helyes út, az ilyen közösségek tudják megmenteni a szenvedélybetegeket, s tegyenek meg mindent azért, hogy újra működhessen.

Tíz nappal ezelőtt a közösség bezárt, a lakóit pedig a cseneji központba szállították át. A Hosana a jövőben megelőzéssel foglalkozik majd, ami Stantić atya szerint szintén nagyon fontos.

–  Nem az a cél, hogy a fiatalok drogozzanak, majd aztán a közösségben kérjenek segítséget. Az én célom, hogy felvilágosítsam őket, és megakadályozzam, hogy megtegyék, ezért iskolákat látogatunk meg, ahol a diákokkal beszélgetünk – mondta az atya.

A jelenlegi helyzet ellenére reménykednek abban, hogy a közösség előbb-utóbb újra működni tud, és segíthet azokon, akiknek szenvedélybetegségeik felülkerekedtek életükön. Nagyon sok fiatal ugyanis a Hosana közösségnek köszönheti, hogy még életben van.