2024. május 6., hétfő

Ameddig a takaró ér

A topolyai Piac Közvállalat Kft. csak a lehetőségekhez mérten tervez befektetéseket az idei évben – Elsősorban javítási, felújítási munkálatokra kerülhet sor

A jelenlegi gazdasági viszonyok közt nem irigylésre méltó a közvállatok helyzete sem a községben. Ez leszűrhető azokból a jelentésekből is, amelyeket tavalyi utolsó ülésén vitatott meg és fogadott el a községi képviselő-testület. A tavalyi gazdálkodási mutatók mellett napvilágra kerültek az idei év gazdálkodási, fejlesztési tervei is. Az egyik legáttekinthetőbb közülük a Piac Közvállalat Kft. által előkészített dokumentum. Hogyan jellemezné a tavalyi évet, milyen mértékben sikerült megvalósítaniuk azokat a terveket, amelyeket egy évvel ezelőtt irányoztak elő? – kérdeztük Dragana Ognjenovićtól, a vállalat igazgatónőjétől.

– Úgy gondolom, hogy a nehézségek ellenére sikerült megvalósítanunk azokat a terveket, amelyeket a tavalyi munkatervünkben irányoztunk elő. Ezt körültekintő, takarékos hozzáállással sikerült elérnünk. A Piac Közvállalat Kft. összesen hat alkalmazottat foglalkoztat, mégpedig egy vállalatvezetőt, egy műszaki vezetőt, egy főkönyvelőt és három munkást a tisztaság és az egészséges körülmények fenntartására. Új dolgozókat a törvény értelmében nem alkalmazhattunk, tehát a meglevő emberállománnyal kellett megoldanunk mindent, ezért néhány alkalommal igénybe kellett vennünk szerződéses munkavállalók segítségét, mindezt természetesen a megszabott kereteken belül. Tekintettel anyagi lehetőségeinkre, különösebb befektetések már tavaly se voltak betervezve. Ezek inkább javítási, felújítási munkálatok voltak. Fel kellett újítani az esőcsatornákat, a tetőszerkezet egyes részeit.

Az általános anyagi helyzet tehát rányomta bélyegét a gazdálkodásra. Érezhető volt-e az eladóhelyek iránti érdeklődés csökkenése?

– Tavaly összesen 262 piaci pultot adtunk ki sikeresen, és erre az évre is számítunk ennyire, habár érezhetően mind kevesebb az érdeklődő. Sajnos a jelek szerint a súlyos gazdasági helyzet ebben az évben is folytatódik, s ezzel együtt a lakosság fizetőképessége sem fog jelentősebben változni. Ez valószínűleg kihat a pultok bérlői iránti követeléseink megfizettetési lehetőségeire. A vásártéri eladóhelyek bérbeadása, a jószágvásár eladóhelyeinek használata, az üzlethelyiségek bérbeadása, a szolgáltatások tervezett mértéke alapján az idén sem változik, tehát a tavalyi szinten marad. A parkoló használata a gépjárművezetők oktatására ugyancsak így marad, százszázalékos kihasználtság mellett. Nagy a kínálat a községben eladóhelyek tekintetében. Mindez kihatással van a mi lehetőségeinkre.

A keleti csarnok jelenleg üresen áll. Mik a terveik ezzel az üzlethelyiséggel?

– Az eddigi bérlő, a Gomex kereskedelmi vállalat a tavalyi év utolsó napjával felmondta a bérleti szerződést, s jelenleg még nincsenek biztos terveink. Honlapunkon állandó jelleggel hirdetjük, tárgyalások is folynak több érdeklődővel, de a jelentősebb kereskedelmi vállalatok egyik feltétele, hogy elsősorban minimum ötvenezres lélekszámú községekben terjeszkednének. Amint említettem Topolyán a központban is jelentős számú üzlethelyiség vár kiadásra, és ez is megnehezíti a helyzetünket, de közvetlen hatást gyakorol a Mercator bevásárlóközpont működése is, amely komoly versenytárs bizonyos bérlők szempontjából, főleg, hogy a vásárlók számára vonzó helyen is található. Van mostanában egy vállalat, amely ezek ellenére komolyabban érdeklődik, de a tárgyalások még olyan kezdeti fázisban vannak velük, hogy még nem beszélhetek róla.

Melyek azok a beruházások, munkálatok, amelyekre mindenképpen sort kerítenek az idén?

– Amint említettem, jelentősebb fejlesztésekre nincs módunk, mégis van néhány olyan dolog, amelynek megoldása már nem tűrhet halasztást. Ilyen a többi között a nyugati csarnok hófogójának felszerelése. Gumifüggönnyel szeretnénk ellátni a csarnok mindkét végének bejáratát. A beruházások keretében tervezzük továbbá a csarnok videofelügyeletét, valamint a keleti csarnok átalakítását – érzékelős csúszóajtók beépítésével, a bevásárlóközpont bejáratához –, valamint fel kell újítanunk a számítógépes felszerelés egy részét. Közben mindig akad néhány előre nem látott javítási munka is. Remélem, hogy ezeket a szerény befektetéseket meg tudjuk valósítani.