2024. május 3., péntek

„Szerbiát akarják legyengíteni”

Az államvezetőség visszautasította a vezérkari főnök ellen felhozott vádakat, és összeesküvésről beszélt

A Szerbiai Hadsereg tekintélye ellen szólnak, és annak hitelességét próbálják aláásni a Ljubiša Diković vezérkari főnökkel kapcsolatos állítások, állapította meg pénteken Tomislav Nikolić államfő és Ivica Dačić kormányfőhelyettes is. Mint ismeretes, a belgrádi Humanitárius Jogi Alap (FHP) csütörtökön arról számolt be, hogy a vezérkari főnök háborús bűnösségét alátámasztó dokumentumok birtokába jutott. Az úgynevezett Rudnica-aktából az FHP illetékesei szerint az derül ki, hogy Diković egyebek mellett a Rezala és Staro Čikatovo falvakban elkövetett bűntettekért felelős, de a raškai tömegsír ügyében is gyanúsítható.

Ljubiša Diković és Tomislav Nikolić (Fotó: Beta)

Ljubiša Diković és Tomislav Nikolić (Fotó: Beta)

Nikolić аz elnöki palotában fogadta péntek reggel Dikovićot, akivel a hivatalos közlemény szerint a katonaság tevékenységéről és modernizálásáról beszélgetett. A vezérkari főnököt munkáját tisztességesen végző tisztnek nevezte, az ellene intézett támadást pedig a hadseregre mért támadásként értelmezte. Mint kijelentette, szemmel láthatóan léteznek olyan körök még ma is Szerbiában, amelyeknek nem érdekük, hogy az fejlett, modern országgá váljon, s visszasírják azokat az időket, amikor a korrupció és az önkény volt az úr, mert ezekben az időkben érezték magukat igazán jól, miközben a polgárok egyre szegényebbek lettek. Minden erejükkel azon dolgoznak, hogy az országot visszavessék a múltba, abba a káoszba, amelyből végre lassan kievickélni látszik – tette hozzá az államelnök. Ezt a célt szolgálják az állami intézmények ellen irányuló szervezett támadások, ezt a célt szolgálja a hadsereget ért legújabb támadás is, jegyezte meg Nikolić. Hozzátette, hogy a polgárok megbíznak a katonaságban, s nem szabad megfeledkezni arról sem, milyen sokat segítettek a katonák a tavalyi árvízhelyzet során. Az efféle támadások nem ingathatják meg ezt a bizalmat – értékelte az államfő.

Hasonlóképp vélekedett a nap folyamán Ivica Dačić kormányfőhelyettes, külügyminiszter is, aki szerint a Ljubiša Diković ellen felhozott vádak célja a katonaságnak és ezáltal az államnak a legyengítése. A politikai egyensúly Szerbia fejlődésének egyik alapfeltétele, és a hadsereg tekintélyének és hitelességének minden veszélyeztetése valójában az ország fejlődése ellen intézett támadásnak számít – magyarázta Dačić. Arról is beszélt, hogy a vezérkari főnök ellen felhozott, soha sem bizonyított, de állandó jelleggel ismételgetett vádak nagy károkat okoznak Szerbiának és a Szerbiai Hadseregnek is. Mint fogalmazott, erős, elismert és megbecsült katonaság nélkül erős szerb állam sem létezhet. Emlékeztetett, hogy a katonaság nemcsak az állam egyik alappillérét, hanem a regionális viszonyok békés továbbfejlesztését is jelenti. Éppen ezért, tette hozzá, a katonaság ellen intézett támadás a regionális egyensúly ellen intézett támadás is egyben.

Egy nappal korábban egyébként Aleksandar Vučić kormányfő is visszautasította a Diković személyével kapcsolatban felhozott vádakat, és ugyancsak egy Szerbia ellen irányuló támadásként minősítette azokat. Mint közölte, a politikai nyilvánosság egy részének az a célja, hogy megszüntessen mindent, ami pozitívnak számít az elmúlt időszakban. Vučić véleményének adott hangot, hogy a Szerbiai Hadsereg ellen intézett leszámolási kísérletek már az árvíz idején megkezdődtek, s a Belgrád felszabadítását ünneplő katonai parádé idején csak fokozódtak. Mint mondta, Szerbiát senki sem győzheti le.

Diković védőügyvédje egyébként pénteken arról számolt be, hogy védence ellen semmilyen eljárás sem folyik, sőt feljelentés sem érkezett. Emlékeztetett, hogy bő két évvel ezelőtt rágalmazás miatt már eljárást indítottak Nataša Kandić, az FHP korábbi vezetője ellen. Az ügyvéd szerint az alap csütörtökön semmilyen új bizonyítékot, dokumentumot sem mutatott fel.