2024. május 6., hétfő

Ingyenes szemeteskukákat osztanak

Rendszeres lesz a szemétszállítás a peremvárosi településeken is – Hamarosan ismét lesznek szelektív konténerek

Az elmúlt néhány évben tizenhárom helyi közösségben osztott új szemeteskukákat a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat, s az idén tovább folytatódik az akció, ezúttal Palics kerül sorra. Mint azt Slobodan Milošev, a vállalat igazgatója elmondta, tavaly hat helyi közösségben osztottak szét szemeteskukákat, mégpedig a Központ I., II és III. helyi közösség területén, a Kertvárosban, az Újvárosban és az Újfalu helyi közösségben, az idén pedig Palicsot szeretnék sorra keríteni.

– Az önkormányzat az idei évi költségvetésben erre a célra jóváhagyott eszközöket, úgy tudom, mintegy ötmillió dinár értékben, illetve a köztisztasági közvállalat éves pénzügyi tervében is előirányoz majd erre egy bizonyos összeget – mondta.

A szemétszállítás eddig csak a város területén volt megoldott, a peremvárosokban azonban a polgárok a sárga zsákokban tárolják a szemetet. A szemétszállítás díját így nem kell fizetniük, a zsákokat azonban önerőből kell megvenniük, és a szemetet ki kell tenniük a házuk elé. Csakhogy sokaknak kényelmesebb valahol eldobni a szemetet, mint megvásárolni a zsákot. Ez jól látszik a kelebiai erdőben, ahol rengeteg a szemét és az illegális szemétlerakat.

– Az idén szeretnénk, ha a szemét elszállítására vonatkozó városi határozatot módosítanák, és a peremvárosi településeken is megkezdhetnénk a rendszeres szemétszállítást, ahogy azt a város területén tesszük. A költségvetésből tizenkétmillió dinárt hagytak jóvá, hogy vegyünk két használt szemeteskocsit, amellyel ezt a munkát végezni tudjuk a peremvárosokban – nyilatkozta az igazgató.

A szelektáló központ továbbra is dolgozik, habár csökkentett kapacitással, mivel a központ egy részén az összeomlás veszélye fenyeget, így ezt a részt lezárták. Továbbra is folyik azonban a különféle hulladékok szétválogatása, és a végéhez közeledik a szelektáló központ projektumának kidolgozása is, mely magába foglal egy új szelektáló vonalat, mely lehetővé teszi, hogy mintegy hat különféle hulladékot válogassanak szét, illetve egy új épületet és új felszerelést is.

– A projektum megvalósítása százmillió dinárba kerülne, a vállalat azonban önerőből nem tud ekkora összeget elkülöníteni erre, így a saját eszközeinken kívül számítunk a város, a tartomány és a köztársaság segítségére is, de mindenképpen megéri ebbe belefektetni, mivel egy rendkívül kifizetődő tevékenységről van szó. Ezenkívül a Városépítési Igazgatósághoz már eljuttattuk a kérvényünket, hogy jelöljék ki azokat a pontokat, ahol kihelyezhetjük az ökokonténereket, ahol szelektíven gyűjthetjük a műanyagot, papírt, üveget, s ezek olyan modern konténerek lesznek, melyekből a hulladékot nem tudják kiszedni az illetéktelenek, illetve szeretnénk, hogy egyúttal ellenőrzés alatt is legyenek, vagyis ne képződjön szemét a konténerek körül. Ezzel párhuzamosan a lakótömböknél is szeretnénk kihelyezni ilyen konténereket, hogy az ott élők is szelektíven gyűjtsék a hulladékot, azt átvesszük tőlük, és fizetünk érte.