2024. május 6., hétfő

Szociális térkép és közmunka

Adán projektumzáró konferenciát tartottak a hátrányos helyzetű lakosság szociális felzárkóztatásáról és foglalkoztatásáról

Az adai Duga civil szervezet Ada, Törökbecse, Magyarcsernye, Zichyfalva és Pecsince község önkormányzatával együttműködve egy projektumot bonyolított le tavaly júniustól 2015. január végéig a Norvég Királyság belgrádi nagykövetségének 30 000 eurós támogatásával. A projektum alapvető célja egy olyan új szociális modell megvalósítása volt, amely magában foglalja a községek szociális térképének kidolgozását, valamint egy községi intézmény létesítését, mint amilyen a szegénységcsökkentő bizottságok, amelyek támogatni fogják a rossz szociális helyzetű lakosságot, és elősegítik a közhasznú foglalkoztatásukat.
A projektum zárásaként pénteken Adán, a községházán tanácskozást tartottak, amelyen a házigazdák mellett részt vett Nils Ragnar Kamsvåg belgrádi norvég nagykövet, Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter, valamint Ada, Törökbecse, Magyarcsernye, Zichyfalva és Pecsince község képviselői. A konferenciát Urbán Mónika adai polgármester-helyettes nyitotta meg. Majd Vesna Civrić, a Duga civil szervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy a norvég kormány felismerte a projektum jelentőségét és céljait, mégpedig a hátrányos helyzetű csoportok szociális felzárkóztatását és foglalkoztatását. A Duga elnöke szerint a projektum révén a norvég kormány lehetőséget nyújtott a rossz szociális helyzetű személyeknek, hogy a közhasznú foglalkoztatás révén a társadalom hasznos tagjává váljanak. Ezután a tanácskozáson bemutatták a projektum eredményeit, valamint beszámoltak tapasztalataikról a részt vevő önkormányzatok képviselői.