2024. május 5., vasárnap
NAGYBECSKEREKI IVÓVÍZ

Csak az olasz Zilio pályázott

Az olasz Zilio csoportosulás volt az egyetlen jelentkező a nagybecskereki Városi Vízművek által az egészséges ivóvíz biztosítására kiírt közbeszerzési eljárásra, közölte pénteken Goran Tajdić, a közvállalat igazgatója. Az illetékes szakmai bizottságnak tíz nap áll a rendelkezésére, hogy ellenőrizze a benyújtott dokumentáció hitelességét, és hogy megállapítsa az ajánlattevő referenciáit. Az igazgató szavai szerint, hogyha az olasz társaság ajánlatát elfogadják, akkor a nagybecskerekiek 2015 végétől egészséges ivóvizet isznak a vízvezetékből.

Tavaly többször tiltakoztak a polgárok (Fotó: Kecskés István)

Tavaly többször tiltakoztak a polgárok (Fotó: Kecskés István)

Az illetékesek magyarázata szerint az egészséges ivóvíz biztosítására kiírt legújabb közbeszerzési eljárás lényege az, hogy a város nem vállal előzetes beruházási kötelezettséget (mint a vízgyár építése esetében), hanem az ajánlattevő kötelessége, hogy biztosítsa az egészséges ivóvizet saját befektetéséből, másrészt pedig a Városi Vízművek kötelessége a víz megtisztításának a költségeit fedezni. A korábbi elképzelés szerint vízgyárat akartak építeni (erről 2012-ben szerződést írtak alá a német Wassertechnik társasággal), de a 26 millió eurós szerződést az új helyi hatalom felbontotta.
A jelenlegi elképzelés szerint az (egészséges) ivóvíz köbméterenkénti ára nem haladhatja meg a 0,28 eurót, de akár ennél alacsonyabb is lehet, ami elsősorban az ajánlattevőtől függ. Az igazgató szerint az ivóvíz minőségére nem lesz negatív hatással az elavult hálózat. Az anyagiak függvényében szakaszonként felújítják a rendszert. Nagybecskerek ivóvizének a biztosítása után pedig rendezik a környező falvak (Klek, Aradác, Melence) vízellátását is.
Nenad Obradović, a Zilio vállalat belgrádi képviseletének az igazgatója elmondta, hogy több mint fél évszázados tapasztalattal rendelkeznek, több mint 110 létesítményt üzemeltetnek Olaszországban és a szélesebb régióban, és képesek a nagybecskerekinél szennyezettebb víz megtisztítására. Megígérte, hogy nagybecskerekieket foglalkoztatnak, és hamarosan irodát nyitnak a városban.
Pont 11 éve annak, hogy Nagybecskereken a magas arzéntartalom miatt betiltották a vezetékes víz használatát. A polgárok tavaly több tiltakozó felvonulást tartottak a megoldatlan vízellátás miatt.