2024. április 27., szombat

Eleonora Marjanović a nagybecskereki vkt új elnöke

Menesztik a Városi Tanács egyik tagját

A nagybecskereki városi képviselő-testület új elnöke Eleonora Marjanović, a SZSZP tagja, aki lemondott párttársát, Radovan Bulajićot cseréli. A helyi parlament új elnöke fogorvos, aki megválasztása után közölte, hogy marad a szakmájában, a politikai szerepvállalását volontőrként végzi majd. Radovan Bulajić a lemondását üzleti elfoglaltsággal indokolta meg. A pénteki ülésen nem vett részt.

A helyi parlament új elnöke (Fotó: Kecskés István)

A helyi parlament új elnöke (Fotó: Kecskés István)

Az ülés kezdetén Čedomir Janjić polgármester kezdeményezte Dragiša Albuljnak (ÚSZ), a Városi Tanács tagjának a leváltását. Erről a vkt következő ülésén döntenek. Az ellenzék korábban közölte, hogy a Városi Tanács említett tagja jogtalanul használja a város tulajdonában levő lakást, úgy, hogy közben még a közműdíjat sem fizette. A botrány kirobbanása után ugyan kiköltözött, de egyértelműen bebizonyosodott, hogy ő használta a lakást. Az eset fintora, hogy Dragiša Albulj (pártja városi bizottságának az elnöke is egyben) feladata a Városi Tanácsban a város vagyonának a megőrzése volt – vagy legalábbis lett volna. Az is kiderült, hogy az említett lakáson kívül még három városi tulajdonba levő ingatlanban laktak jogtalanul. Azt nem közölték, hogy kikről van szó, de hamarosan őket is kilakoltatják.
A polgármester hangsúlyozta, hogy nem fogják megengedni a város tekintélyének a lejárattatását. Mindenkinek tiszteletbe kell tartania a törvényt, és mindenekelőtt fizetnie kell a közműdíjakat. Mint mondta, személyesen írt alá több mint ötven végzést, amellyel felbontják a szerződést azokkal az üzlettérbérlőkkel, akik rendszertelenül törlesztik a kötelezettségeiket. A vkt pénteki ülésén az ellenzék több napirend-módosító javaslatot terjesztett elő, de a többség egyet sem fogadott el. A többi között azt is követelték, hogy a Távfűtő Művek helyezze hatályon kívül az új díjszabási rendszert, amelynek következtében Nagybecskereken drasztikusan megemelkedtek a fűtési számlák. Így egy ötven négyzetméteres lakás havi fűtési díja meghaladja a tízezer dinárt. Emiatt már több tiltakozó összejövetelt tartottak a fogyasztók. Az ellenzék arra figyelmeztet, hogy hamarosan tiltakozások lesznek a városháza előtt is.