2024. május 3., péntek

Új gépek a kórháznak

A szabadkai ügyészség a fizikális és rehabilitációs osztályt támogatta

A szabadkai ügyészség jóvoltából a Városi Közkórház fizikális medicina és rehabilitációs osztálya több új géppel gazdagodott. Vukica Vidaković, a szabadkai ügyészség sajtófelelőse elmondta, amennyiben bűncselekmény történik, az ügyészség hivatalból bűnvádi eljárást indít, vannak azonban olyan esetek, amikor az ügyésznek lehetősége van ettől eltekinteni és a bűncselekmény elkövetőjének felajánlani egy másik lehetőséget, például pénzbüntetést ró ki, amelyet jótékony célokra fizethet be az illető, s ezzel a bűnvádi eljárást elhalasztja, ha pedig eleget tesz a megállapodásnak, akkor nem kerül bíróságra az ügy. Ehhez három feltételnek kell érvényesülnie, mégpedig hogy kisebb bűncselekményről legyen szó, amelyre kiróható pénzbüntetés vagy legfeljebb öt év börtön, a bűncselekmény elkövetője ne legyen visszaeső bűnöző, a harmadik feltétel pedig, hogy az illető korábban nem élt ezzel a lehetőséggel.

– Ilyen esetekben az ügyész legtöbbször jótékony célra befizetett pénzbüntetés lehetőségét kínálja fel, melyekkel egészségügyi vagy szociális intézményeket, iskolákat, különféle alapokat vagy jótékonysági szervezeteket támogatunk, a támogatott szervezetnek pedig el kell küldenie az ügyészségnek egy jelentést, hogy a pénzt mire költötték. A tavalyi évben 558 esetben tudta az ügyészség alkalmazni az opportunizmus intézményét, és összesen 12,3 millió dinárt fizettek be jótékony célra. A kórháznak a 2013-as évben befolyt összeggel segítettünk, a köztársasági ügyészség javaslatára azonban az ilyen módon befizetett pénzt tavaly május óta az árvízkárosultak megsegítésére fordítjuk.

Nevenka Kosanović, a fizikális medicina és rehabilitációs osztály vezetője megköszönte a segítséget, mely nagyon sokat jelent nekik, hiszen az osztályon a gyógytornához használt gépek immár 30-40 évesek. Kiemelte, a támogatásnak köszönhetően megújulnak a felszereléseik, és ezzel nagyban megkönnyítik a munkájukat, és a napi 350-400 páciens minőségi ellátását.

– A gyógytornában használt gépek közül a paraffinos hőterápiához, a kompressziós vákuumterápiához és a különféle elektroterápiákhoz használatos gépeink újultak meg, továbbá lézer- és mágnesgépet, valamint elektromos árammal működő stimulátorokat tudtunk a támogatásnak köszönhetően vásárolni. Összesen mintegy húsz új géppel gazdagodott az osztályunk – tudtuk meg Nevenka Kosanovićtól.