2024. május 6., hétfő

Székely Tiborra emlékeztek

Ismerkedés Székely Tibor hagyatékával

Ismerkedés Székely Tibor hagyatékával

A neves vajdasági világutazó, eszperantista és író születésének 103. évfordulója alkalmából film- és fényképvetítéssel egybekötött előadáson vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a zentai Városi Múzeum képtárába. Az összejövetelen Pejin Attila történész a múzeum gyűjteményében lévő pápua maszkokról és a felfedező Pápua Új-Guineában tett utazásáról mesélt az egybegyűlteknek.

A múzeum vezetője a rendezvény elején elmondta: fontosnak tartják, hogy akár az évforduló kapcsán, akár az egész év folyamán szakmailag méltassák Székely gyűjteményének egy-egy darabját. A legendás utazó ugyanis minden utazásáról hozott haza valamilyen tárgyi emléket, a gyűjtemény egy része pedig tudományos szempontból is értékelhető. A Városi Múzeum ezeket a tárgyakat múzeumi leíró kartonokkal kapta el, ezért nagyon hálás feladat volt a gyűjteményt átvenni – ecsetelte Pejin, s megemlítette azt is, hogy a terveik között egy képes, leíró katalógus elkészítése is szerepel.

Székely Tibor 1971-ben járt az Óceániához tartozó országban, a bolygónk második legnagyobb szigetének keleti részén, a Sepik-vidéken, az úgynevezett Felföldön, Új-Britannia területén ismerkedett az ottani népcsoportokkal. Az előadás tárgyát képező maszkok történetét Pejin az írónak A pápuák szigetén című könyvéből felolvasott részletekkel tette színesebbé és rendkívül élvezhetővé, valamint levetített egy, az őslakosok tűztáncát bemutató videót is, ami úgyszintén nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a jelenlévők megismerhessék a távoli nép hétköznapjait és hagyományait.