2024. május 6., hétfő

Ezer nap Tomo Nikolićtyal

A haladók ötösre értékelik az államfő ténykedését, az ellenzék szerint viszont megsérti az alkotmányt és törvényeket

Szerdán volt kereken ezer napja, hogy Tomislav Nikolić lett Szerbia államfője, aki elődjétől Boris Tadićtól eltérően átengedte az ügyek irányítását a kormányfőnek, de azt korántsem állíthatnánk, hogy nem egy észrevehető személy.

A B92 elemzése szerint a nyilvánosság előtti nagy vihart kavaró kijelentései és tanácsadóinak botrányai, vagy éppen a fia illegálisan épített hétvégi háza sokkal kisebb problémának számítanak a közte és a kormány között jelen lévő véleménykülönbségnél, ami a nemzetközi viszonyokat, a külpolitikát illeti.

Veroljub Arsić haladó párti politikus szerint az államfő a legmagasabb osztályzatot érdemli tisztsége betöltéséért.

„Szerintem ötöst érdemel. Eddig a szerbiai történelem során nem történt meg, hogy egy államfő lemondott volna a párttagságáról és pártelnöki tisztségéről. Ez azt jelenti, hogy ő elsősorban minden polgár elnöke” – értékelte.

Borislav Stefanović a Demokrata Párt parlamenti frakcióvezetője sajnálna, hogy Szerbia polgárainak saját elnökük miatt kell elpirulniuk.

„Ő az az ember, aki megsérti az alkotmányt, aki támadja a független intézményeket és a háborús bűnökkel foglalkozó ügyészt, egy olyan ember, aki miatt csatornát váltunk vagy behunyjuk a szemünket, ha beszélni kezd, főként külföldön” – emelte ki.

Arsić szerint az államfő nemrégiben tett kijelentése a „sárga emberekről” nem ballépés.

Boris Tadić, az előző államfő úgy látja, Nikolić nemzetközi fellépései nem ritkán rontanak Szerbia helyzetén.

„Nem úgy látom, hogy világos koordináció léteznek a külügyi tárca, vagyis a kormány és Tomislav Nikolić között, ugyanis egész sor helyzetben ennek az ellenkezője volt jellemző. Ilyen volt például az, amikor Nikolić meghívta Szerbia Lukasenka fehérorosz elnököt, miközben a kormányfő éppen Angela Merkelhez indult látogatásra, ahol az ország jövőjét illető fontos kérdésekről tárgyalt” – mondta Tadić.

Nikolić nemrégiben rátámadt a háborús bűnök ügyészére, ami elődje szerint indokolta volna leváltását is.

„Jelen pillanatban a törvényes és az alkotmány megsértésével kell szembesülnünk, amikor az államfőnek az ügyész elleni kirohanásairól van szó, Nikolić úgy viselkedik, mintha az ország tulajdonosa lenne vagy legalábbis XV. Lajos – véli Tadić.

Az elnökségben nem kívánták értékelni az ezernapos jubileumot, mert szerintük az önreklám lenne, amivel az elnök nem foglalkozik. Egyedül Oliver Antić, az elnök egyik legközelebbi munkatársa nyilatkozott, aki szerint az ezer napról Nikolić cselekedetei árulkodnak leginkább.