2024. április 30., kedd

Tárgyalnának az IÁ elleni magyar szerepvállalásról

Az MSZP szerint az Országgyűlés három bizottságának, a honvédelminek, a külügyinek és a nemzetbiztonságinak is tárgyalnia kellene az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni magyar szerepvállalásról. A szocialista Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke és Mesterházy Attila, a külügyi bizottság tagja szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében ezzel támogatásáról biztosította a DK javaslatát. A DK-s Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő a nap folyamán azt javasolta: a honvédelmi bizottság csütörtökön tárgyaljon az Iszlám Állam elleni hadműveletben való magyar katonai részvétel lehetőségéről.

A két szocialista politikus emellett azt is javasolta, hogy az ügy külpolitikai és nemzetbiztonsági kockázataira való tekintettel a külügyi, valamint a nemzetbiztonsági bizottság is vegye napirendre a kérdést, és ismerje meg a kormány pontos álláspontját.

Az Országgyűlés a három illetékes szakbizottság tagjainak tájékoztatása után hozhat felelős döntést a kérdésben – hangsúlyozták. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a parlamentben az Iszlám Állam és a terrorizmus elleni nemzetközi koalíciós erőfeszítések sikeréhez való magyar hozzájárulás növelését szorgalmazta. A miniszter szerint reális lehetőség adódna arra, hogy Magyarország a kurdisztáni katonai stabilitáshoz járuljon hozzá. Kurdisztánban a szövetségesek képzőbázisokat tartanak fenn, ezek folyamatos védelméről gondoskodni kell.

Szijjártó Péter szerdán reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta, rövid időn belül újra egyeztetni fog a kormány a parlamenti pártokkal arról, van-e realitása annak, hogy Magyarország növelje katonai szerepvállalását az Iszlám Állam elleni harcban.