2024. május 2., csütörtök

Márciusban népszavazás lesz a helyi járulékról

(Fotó: Fehér Rózsa)

(Fotó: Fehér Rózsa)

A törökbecsei képviselő-testület legutóbbi ülésén meghozott döntés értelmében népszavazáson dől majd el: akarnak-e a polgárok továbbra is anyagi áldozatot hozni a közösség érdekében, vagy inkább a helyi járulék megszüntetése mellett teszik le a voksukat. A törökbecseiek március 21-én és 22-én nyilváníthatják ki a véleményüket ebben a kérdésben. Bár egy részük szerint a helyi járulék fizetésének tíz évre szóló kötelezettsége túl hosszú idő, amennyiben a többség továbbra is kiáll a helyi járulék mellett, a „futamidő” nem fog módosulni.

Branko Svilengaćin, a törökbecsei helyi közösség nemrégiben megválasztott elnöke szerint a helyi közösség éves költségvetése 31 millió dinár, ebből 24,5 a helyi járulékból folyik be a kasszába – ha ez a gyakorlat megszűnik, a helyi közösség biztos bevétel nélkül marad.

– A tíz év szokatlanul hosszú időszak. Most ennek a periódusnak a felénél tartunk, ezért szeretnénk lehetőséget adni a polgároknak arra, hogy maguk döntsenek a saját pénzük sorsáról – jelentette ki Svilengaćin.

Tamara Ivanišević, a közigazgatási hivatal vezetőjének elmondása szerint a referendum akkor lesz sikeres, ha a választásra jogosultaknak több mint a fele elmegy szavazni, és ha a többségük a helyi járulék megszüntetése mellett áll ki – ebben az esetben a pénzbeszedést azonnal meg is szüntetik.