2024. május 6., hétfő

Maduro vámpírral riogatja népét

Rendkívül kiélezte az egyébként is feszült belpolitikai helyzetet Venezuelában egy fiatal diák halála. A fiút az ország nyugati részén fekvő San Cristóbalban rendőr lőtte le, miközben a hét elején helybeliekkel a rendszer ellen tüntetett.

A térségben és az ország más vidékein az utóbbi hónapokban mind gyakoribbak a kormányellenes megmozdulások. A nyakig eladósodott országot súlyos gazdasági problémák gyötrik, és ezt a lakosság egyre nehezebben tűri. A válságért sokan a radikális baloldali kormányt és a 2013-ban megválasztott Nicolás Maduro államfő politikáját okolják.

Bár Maduro elítélte a tinédzser lelövését, a társadalmi robbanással fenyegető és régóta lappangó feszültséget nem tudta csillapítani. Politikai ellenzékét és a rendszert elutasítók növekvő táborát ráadásul éktelen haragra gerjesztette. Elsősorban azzal, hogy a múlt héten őrizetbe vetette a főváros, Caracas ellenzéki polgármesterét. A hatalmat folyamatosan bíráló Antonio Ledezmát, néhány további politikust és katonatisztet azzal vádolják, hogy február 12-én – Washington támogatásával – államcsínyt akartak végrehajtani. Maduro szerint „majdnem mindegyik” ellenzéki vezető tudott a hatalma megdöntéséről szőtt tervről. A hatóságok az állítólagos főkolomposok között emlegetik Ledezmát, Leopoldo Lópezt és Julio Borgest.

Az összeesküvés vádjával őrizetbe vett politikusokat azzal gyanúsítják, hogy nemrég kiáltványt fogalmaztak meg, melyben indítványozzák a kormány feloszlatását. Javasolják továbbá az állami export legfontosabb bevételi forrását biztosító kőolajipar privatizációját és egyéb intézkedések bevezetését, hogy elkerüljék az ország a teljes csődjét.

Az ellenzék úgy véli, a puccsról szóló hír hamis, s azt szolgálja, hogy Maduróék eltereljék a figyelmet a súlyos gazdasági és egyéb problémáikról: köztük a krónikus áruhiányról, ami miatt a lakosság – már rég óta – olykor órákat kénytelen sorban állni alapvető fogyasztási cikkekért. Az ellenzék szerint az elmúlt 16 év elvakult baloldali vezetésének elhibázott döntései juttatták a katasztrófa szélére az országot.

Az 59 éves Ledezmát a 2014-es ellenzéki megmozdulások évfordulóján tartóztatták le. A tavaly februári országos tüntetések gyakran véres összetűzésekké fajultak. A kormányzat ellen tiltakozók és a rendőrség összecsapásaiban 43-an meghaltak, sok százan megsérültek, több ezer embert pedig őrizetbe vettek.

Az akkori megmozdulások vezetője, Leopoldo López önként adta fel magát a rendőrségen. Azóta is a Ramo Verde katonai börtönben ül. Ledezmát szintén ebbe az észak-venezuelai (Los Tequesben működő) „intézetbe” szállították. Előzőleg Maduro elnök vámpírnak nevezte a letartóztatott politikust.