2024. május 5., vasárnap

Folyékony szappant gyárt az iskola

Elképzelhető, hogy az önkormányzat lesz az egyik állandó megrendelő

A Vegyészeti Technológiai Iskola sikerrel pályázott a tartománynál, és a megnyert összegnek köszönhetően az iskola egy folyékony szappant előállító berendezéssel gazdagodott.

Nikola Matković, az iskola igazgatója úgy fogalmazott, a szakiskolák feladata, hogy a diákok gyakorlati tudással, készségekkel is gazdagodjanak tanulmányaik során, hogy az iskola befejezése után sikerrel kapcsolódjanak be a munka világába vagy tovább folytathassák tanulmányaikat, az elektromos duplikátor beszerzésével pedig éppen ezt teszik lehetővé a fiatalok számára.

– Az iskola befejezése után diákjaink választhatnak, hogy munkába állnak, tovább tanulnak vagy itt szerzett tudásukat felhasználva önálló vállalkozásba kezdenek, ehhez pedig a gyógyszeripari és a kozmetikai technológiák technikusai az oktatás során elsajátítják a modern technológiai folyamatokat, és megszerzik a szükséges tudást, jártasságokat.

Az iskola új berendezését a polgármester és munkatársai is megtekintették. Mint Maglai Jenő fogalmazott, nem kell mindig az önkormányzatra várni, hogy segítsen, s a Vegyészeti Technológiai Iskola pedig nagyon jó példája annak, hogyan kell önállóan megteremteni a szükséges összeget ahhoz, hogy az iskolában folyó oktatást magasabb szintre emeljék.

– A munkaerőpiac ma meghatározott szakmával rendelkező dolgozókat keres, viszont a városnak hiánya van a megfelelő szakképzettségű munkaerőből, ezért a jövőben mindenképpen jó lenne, ha fiataljainkat a megfelelő profilok felé terelnénk, hogy az iskola után el tudjanak helyezkedni. Az ebben az iskolában tanulók számára pedig sok munkalehetőség van, mert ezekkel a szakmákkal munkát tudnak találni a fiatalok. Emellett az iskola péksége is nagyon jól működik, ahol a diákok első kézből tudják megtanulni a mesterséget, mely ma nagyon sokat ér, s jó lenne, ha minél többen ebben az irányban kezdenének el gondolkodni, mert ezzel könnyebben boldogulnak az életben mint például a menedzseri munkákkal – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, megállapodtak az iskola igazgatójával, hogy az önkormányzat kipróbálja az iskola laboratóriumában készülő folyékony szappant és a jövőben akár egyik állandó megrendelője is lehet az iskolának, mely mindkét félnek előnyös lenne, hiszen az iskola így bevételt valósítana meg, az önkormányzat pedig olcsóbban juthat hozzá a folyékony szappanhoz, mint eddig.

A berendezés kapcsán elhangzott, az iskolai felszerelések beszerzésére kiírt tartományi pályázaton 250 ezer dinárt nyertek, melyből sikerült megvásárolni a százliteres duplikátort, mely a recept alapján öt óra alatt készíti el a folyékony szappant. A diákok a laboratóriumban minőség-ellenőrzést is végeznek, azaz megvizsgálják a szappan pH-értékét, majd műanyag flakonokba töltik a folyadékot. A flakonokat a megfelelő címkével is ellátták, így az kereskedelmi forgalomba is kerülhet.