2024. május 5., vasárnap

Eltervezett akció volt Nyemcov meggyilkolása

Halála előtt három órával még tüntetésre buzdított Boris Nyemcov – A holnapra tervezett tüntetés helyett gyászmenet lesz Moszkvában

Orosz hírügynökségek a rendőrségre hivatkozva közölték, hogy Nyemcov röviddel a gyilkosság előtt a Vörös téren lévő GUM bevásárlóközpont egyik éttermében vacsorázott az ukrán hölggyel, majd sétálni indultak. A merénylők egyik cinkostársa feltehetően az étteremtől figyelte őket, továbbította társainak az információkat, vagyis a gyilkosságot alaposan megtervezték.

A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettesek kézre kerítésére, lezárta a belváros egy részét és a hidat egészen a Kremlig. Alekszejeva szerint a rendőrség tudja, milyen gépkocsiból lőttek rá Nyemcovra, de a nyomozás érdekében nem árulja el.

Borisz Nyemcov 55 éves volt. A politikus az RPR-Parnasz párt társelnöke, és az orosz ellenzék koordinációs tanácsának tagja volt. A kilencvenes években a nyizsegorodi megye első kormányzója volt, később tagja volt a kormánynak, 1997-98 között pedig miniszterelnök-helyettese. Fiatal kora ellenére egyesek az első szabadon megválasztott orosz elnök, Borisz Jelcin lehetséges utódjaként tekintettek rá. Többször választották parlamenti képviselővé. Nyemcov volt a Szolidaritás ellenzéki mozgalom egyik megalapítója.

Miután 2000-ben Vlagyimir Putyint választották államfővé, Nyemcov az egyik legkeményebb bírálója lett, támadta kormányát amiatt, mert nem tartotta hatékonynak, korrupcióval vádolta, és utcai tüntetéseket szervezett. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, aki nem értett egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott.

Nyemcov három órával a meggyilkolása előtt még arra buzdította egy moszkvai rádió hallgatóit, hogy vegyenek részt a kormány Ukrajna-politikája elleni vasárnapi tüntetésen.

A volt orosz miniszterelnök-helyettes a hatalommal szemben kritikus hangú Eho Moszkvi rádió péntek esti adásában 45 percen keresztül ismertette az Oroszország megváltoztatására irányuló elképzeléseit.
Nyemcov alig hagyta szóhoz jutni beszélgetőpartnereit, az időnként inkább monológnak tűnő interjúban elsősorban a vasárnapra tervezett nagyszabású tüntetésről beszélt, amelynek ő volt az egyik szervezője. A meggyilkolt politikus egyik ellenzéki harcostársa a merénylet után nem sokkal bejelentette, hogy a moszkvai Marjinka városnegyedben rendezendő tüntetést lemondták, és helyette gyászmenetet fognak tartani a főváros központjában.
"A felvonuláson az Ukrajna elleni háború azonnali befejezését követeljük, és azt, hogy Vlagyimir Putyin (orosz elnök) hagyjon fel az agresszióval" - jelentette ki Borisz Nyemcov az interjúban, aki ezután az ország válságos gazdasági helyzetéről beszélt.
"A válság oka az ukrajnai agresszió, amely a szankciókat és a tőkemenekülést követően is folytatódott, ezeknek mind a Putyin által Ukrajna ellen indított őrült agresszió az oka" - fogalmazott a néhai politikus, aki a nyugati hatalmakhoz és Kijevhez hasonlóan azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy csapatokat küldött az oroszbarát szakadárok támogatására Kelet-Ukrajnába.
Amikor az egyik riporter a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi bekebelezéséről kérdezte, Nyemcov elismerte, hogy a fekete-tengeri félsziget lakosainak többsége csatlakozni akart a föderációhoz, azonban hangsúlyozta, hogy tiszteletben kellett volna tartani a nemzetközi jogot.
Az ellenzéki politikus ezután abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy felére kellene csökkenteni az ország védelmi költségvetését, és a felszabaduló forrásokat inkább az oktatásra kellene fordítani.
"Ha egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom, az csakis katasztrófához vezethet. Teljes katasztrófához" - összegzett Nyemcov.
A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez és gyertyákat gyújtanak, hogy megemlékezzenek Borisz Nyemcovról, a Moszkvában meggyilkolt vezető orosz ellenzéki politikusról - jelentette szombatra virradóra az ukrán média.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az internetes közösségi oldalakon aktivisták arra szólítják fel a lakosságot, hogy szombaton délben menjenek a Kijev központjában lévő Függetlenség térre, hogy leróják kegyeletüket a merénylet áldozatává vált politikus emléke előtt.

Az UNIAN idézett olyan ellenzéki véleményeket is, amelyek szerint helytelen az orosz nagykövetséghez virágokat vinni, mert Nyemcovot az orosz hatalom ölte meg.

Petro Porosenko ukrán elnök közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának híre. Úgy fogalmazott közleményében, hogy Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő "hidacska" volt, amelyet a gyilkosok leromboltak.  Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy Nyemcov hazafi és Ukrajna "nagy barátja" volt.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök is elítélte Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus néhány órával korábbi meggyilkolását.

Angela Merkel német kancellár megdöbbenéssel fogadta a volt orosz miniszterelnök-helyettes néhány órával korábbi "aljas meggyilkolásáról" szóló híreket - közölte a berlini kancellári hivatal. Az iroda által kiadott sajtóközlemény szerint Merkel annak biztosítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fényt derítenek a merényletre, a tetteseket pedig felelősségre vonják.

Nyemcov meggyilkolását Francois Hollande is elítélte, az orosz ellenzéki politikust az Elysée-palota kommünikéjében a "demokrácia bátor és fáradhatatlan védelmezőjének, a korrupció elleni küzdelem ádáz harcosának" nevezték.