2024. május 3., péntek

Csökken a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is Szabadkán

Hétfőn kerül a városi képviselő-testület elé a 2015-ös évre vonatkozó helyi foglalkoztatási akcióterv

Az elmúlt négy évben folyamatosan csökken Szabadkán a foglalkoztatottak, de a munkaképes lakosság száma is a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint. Csökkent azonban a munkanélküliek száma is, legalábbis a statisztikai adatok ezt mutatják, 2014 decemberével bezárólag a munkanélküliek száma összesen 10 089 fő volt, több mint ezerrel, vagyis tizenegy százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ez az ellentmondásos adat arra enged következtetni, amiről az elmúlt időszakban sokat beszéltünk: az elvándorlásra és arra, hogy nagyon sokan egyedül, alkalmi munkával kénytelenek megteremteni maguknak a betevő falatot.

Hétfőn kerül a városi képviselő-testület elé a 2015-ös évre vonatkozó helyi foglalkoztatási akcióterv. Tavaly összesen 113 személy jutott munkához az önkormányzat programjainak, elsősorban a közmunkaprogramnak köszönhetően. Az idén valamennyivel kevesebb személy alkalmazására jut pénz, és csak közmunkaprogram valósul majd meg. Tavaly a közmunkaprogram keretében mintegy kilencvenen dolgozhattak öt hónapon keresztül átlagban 23 000 dinárért – tudtuk meg Kern Sólya Máriától, a Foglalkoztatási Bizottság elnökétől.

Amennyiben górcső alá vesszük a statisztikai adatokat, láthatjuk, hogy tavaly csökkent a foglalkoztatottak száma a 2013-аs évhez viszonyítva, de az elmúlt években ez a csökkenés folyamatosan tapasztalható. A Köztársasági Statisztikai Hivatal hozzáférhető adatai alapján 2013-ban Szabadkán összesen 36 619 személy volt munkaviszonyban.

A 2014. évi adatok azt mutatják, hogy a foglalkoztatottak átlagszáma Szabadkán 35 957 fő volt. A 2010 és 2014 közötti időszakot vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a dolgozók száma évről évre csökken. A vizsgált időszakban összesen 4630 fővel csökkent a dolgozók száma. Ebből a gazdasági társaságoknál dolgozók száma 1702 fővel csökkent, míg a vállalkozók és a náluk dolgozók 2928 fővel lettek kevesebben.

A 2011. évi népszámlálás adatai szerint a munkaképes lakosság (15–65 év közötti lakosok) száma 97 448, ami Szabadka lakosságának 68,84 százalékát képezi. A 2012. évben a munkaképes lakosság száma 96 844 főre, vagyis 68,76 százalékra csökkent. 2013-ban tovább csökkent a munkaképes lakosok száma, így azok aránya a lakosság teljes létszámához képest 68,52 százalék volt, vagyis 96 080 fő. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában 2014 decemberének végén Szabadkán összesen 10 089 munkanélküli személy szerepelt, ebből 4919 (48,75 százalék) nő. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 1353 fővel (11,82 százalékkal) kevesebb személy lett bejegyezve munkanélküliként.

A veszélyeztetett kategóriába tartozók száma összesen 9411, közülük 394 fogyatékkal élő személy, a 30 évnél fiatalabbak 2409, tartósan munkanélküliek 5995 személy. 

A munkáltatók a munkahely-teremtési támogatás iránt mutattak a legnagyobb érdeklődést, amellyel kötelezték magukat arra, hogy az új munkaerőt legalább két évig alkalmazzák. Ilyen módon az önkormányzat területén 97 személy jutott munkahelyhez tartományi támogatás révén, míg az önkormányzat támogatásával 15 fő kapott munkát.

2014-ben jelentősen kevesebb személy vette igénybe az önfoglalkoztatási támogatást, vagyis a saját vállalkozás indítását ösztönző segélyt, a foglalkoztatási szolgálat szervezésében – összesen 15 személy, míg a Tartományi Gazdasági Titkárság jelentősen több pénzt különített el erre a célra, ami összesen 55 személyt érintett Szabadka város területén. Ilyen módon legtöbben szolgáltatóipari, illetve kisipari vállalkozást indítottak.

Az előző évben a munkaerőpiacnak 3 helyi foglalkoztatási programot kínált fel az önkormányzat. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal együttműködésben, Szabadka város eszközeiből valósult meg az a munkahelyteremtő program, amely olyan munkaadók támogatását szolgálja, akik új munkahelyeket szándékoztak nyitni a város területén. A támogatást összesen 15 munkáltatónak ítélték meg, és így 15 személynek sikerült munkát biztosítani, ami valamivel kevesebb, mint tavaly, de annál jelentősebb, mivel az önkormányzat saját eszközeiből finanszírozta a támogatást, míg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pénzügyi támogatása elmaradt. Az önkormányzat és a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Esélyegyenlőségi Titkárság közös erővel valósította meg a közmunkákat. Összesen 15 projektet hagytak jóvá, melyek révén 98 munkanélküli szabadkait alkalmaztak, ami egy harmaddal több, mint az előző évben.

A 2015. évi nemzeti foglalkoztatási akciótervben az aktív foglalkoztatáspolitikai intézkedéseket illetően elsőbbséget élveznek a nehezebben elhelyezkedő személyek. Ezek a tartósan munkanélküli személyek (akiknek több mint 12 hónapja nincs munkájuk), a szakképzetlen vagy alacsonyan képzett személyek, a 30 évnél fiatalabbak, a 45 évnél idősebbek, a nők, a falusi lakosság, a munkaerő-fölösleggé váltak, a fogyatékkal élők, a romák, a menekültek és áttelepültek, és a visszafogadási megállapodás alapján visszatelepültek.

A NFSZ szabadkai fiókintézetének nyilvántartásában a 30 évnél fiatalabb munkanélküliek száma 2409, ami a munkanélküliek teljes számának 26,5 százaléka. A fiatalok foglalkoztatásának elemzése azt mutatja, hogy leggyakrabban a rugalmas munkaformákon keresztül helyezkednek el, a részmunkaidős, ideiglenes vagy alkalmi munkákra, a munkáltató helyiségein kívül, és hogy alacsonyabb bérét dolgoznak.

A 45 év feletti korcsoportba tartozó személyek munkanélküliségi aránya évről évre lineárisan nő. Szabadkán a 45 év feletti korcsoportban 4637 munkanélküli személy van (40,2 százalék). Ennek okai: a nagyszámú sikertelen privatizáció és a vállalatok csődeljárás alá helyezése, vagy létszámcsökkentés miatt a vállalatok működésében felmerülő gazdasági nehézségek következtében, valamint a 30 évnél fiatalabbak foglalkoztatásának ösztönzése miatt, és megfelelő tudás és képesség hiánya, s így ezek a személyek hosszan tartó munkanélküliségi állapotba kerülnek.

Аz adatokat a Helyi Foglalkoztatási Akcióterv dokumentumból idéztük