2024. május 6., hétfő
VADMÉRGEZÉS BÁNÁTBAN

Radojevo határában 24 őztetemet és más elhullott állatot találtak

A magyarcsernyei községhez tartozó Radojevo (Klári) határában – mintegy 50 hektárnyi körzetben – 24 őztetemet, egy rétisast, két rókát és több elpusztult egerészölyvet találtak a vadászok, akik a nyulak számlálását végezték a határban.
Feltételezhető, hogy a vad a határban elszórt nagy mennyiségű méregnek esett áldozatul, amit a rágcsálók irtására szórtak ki.
A vadászok az esetről azonnal értesítették a rendőrséget, az erdészeti és állat-egészségügyi felügyelőséget, valamint a növényvédő vegyszerek használatát ellenőrző szakembereket. A helyszínelést végző szakemberek megállapították, hogy az állati tetemek háromtól 15 naposak lehetnek.
Az enyhe tél miatt az utóbbi hónapokban igencsak elszaporodtak a rágcsálók a vidéken, amelyek ellen a gazdák a szokásosnál nagyobb mennyiségű mérget szórnak a földekre.
Mint ahogy Szilágyi István magyarcsernyei fővadásztól hallottuk, a töméntelen méregszórás következtében az utóbbi években nagyobb számú fácán pusztult el, de az őzek ekkora mennyiségű pusztulására nem volt példa.
Egyébként a magyarcsernyei vadászegyesület mintegy húszezer hektáros területe az utóbbi években a svájci, németországi és ausztriai vadászok közkedvelt vadászhelye. Néhány évvel ezelőtt a világhírű Rolex óragyár tulajdonosa a vidéken kilőtt őzbakért 13 500 eurót fizetett, ami világviszonylatban is nagy összegnek számít.