2024. május 4., szombat

Csökkentik a sztrájkoló tanárok fizetését

A rövidített órák miatt hatezer dinárral csökkentik a pedagógusok havi bérét

A 30 perces órák miatt a sztrájkoló pedagógusok havi fizetése 6000 dinárral lehet kisebb – írja a Danas. A lap szerint átlagban ennyivel lesz kisebb a bérük február 19-től kezdve, ugyanis akkor írta alá négy szakszervezet közül kettő a tiltakozások beszüntetésére vonatkozó megállapodást.

Az oktatásügyi tárca múlt héten közölte, hogy a sztrájkoló tanárokat csak arra az időre fizetik, amíg órát tartanak, aminek már van is hatása, ugyanis a belgrádi középiskolák fóruma tagságának 1í százaléka elállt a sztrájktól, elnökük Milorad Antić szerint viszont a bércsökkenés miatt ez a szám várhatóan növekedni fog.

Arra nem számít, hogy az iskolai szakszervezeti vezetők emiatt visszalépnének. Mint mondta, ha 5000 dinár miatt megszakítják a sztrájkot, akkor nem kell többé pozíciójukon maradni. Szerinte a miniszter ilyen zsarolással igyekszik elfojtani a tiltakozást.

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetében azt mondták, ha a miniszter csökkenti a béreket, akkor nem zárják le az iskolaévet mindaddig, amíg nem pótolják az elmaradt órákat, akkor pedig a levont bért is ki kell fizetni.