2024. május 1., szerda

Meghalt egy brit állampolgár a dzsihadisták elleni harcokban

Konstandinos Erik Scurfieldet hétfőn lőtték le a frontvonalon fekvő Tell-Huzela település közelében

Meghalt Szíriában egy brit állampolgár, aki a szíriai kurd erők oldalán harcolt az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport ellen - jelentették nyugati hírügynökségek.

Egy szíriai kurd parancsnok arról számolt be, hogy Konstandinos Erik Scurfieldet hétfőn lőtték le a frontvonalon fekvő Tell-Huzela település közelében, az északkeleti al-Haszaka tartományban. A BBC értesülése szerint a 25 éves férfi korábban a brit királyi haditengerészetnél szolgált.

A szintén a kurd csapatok oldalán harcoló amerikai Jordan Matson elmondta, arra törekszik, hogy visszajuttassa a férfi maradványait Nagy-Britanniába. A legerősebb helyi kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) viszont mártírként temetné el Scurfieldet Szíriában.

A brit külügyminisztérium közölte, hogy értesültek a Scurfield haláláról szóló jelentésekről. "Meglehetősen nehéz megerősítenünk a halálesetekről vagy sebesülésekről szóló híreket, mivel nincs semmilyen képviseletünk Szíriában. Rendkívül korlátozottak a lehetőségeink az ott tartózkodó brit állampolgárok támogatására" - írták a tárca által kiadott kommünikében.

Konstandinos Erik Scurfield a második nyugati állampolgár, aki a kurd erők oldalán harcolva vesztette életét a Közel-Keleten. Az előző héten egy Ase Johnson nevű ausztrál férfi esett áldozatául az IÁ elleni harcoknak.

Az utóbbi hónapokban sok külföldi állampolgár utazott Irakba vagy Szíriába, hogy részt vegyen a terroristák elleni harcokban. Matson korábban arról beszélt, hogy a Népvédelmi Egységek Facebook-oldalán keresztül jelentkezett harcosnak.