2024. május 4., szombat

Új szakok nyílnak a Műszaki Iskolában

Az adai intézményben fontosnak tartják, hogy a tanulóik verseny- és piacképes tudást szerezzenek

Adán már több mint fél évszázados hagyománya van a műszaki szakképzésnek, aminek köszönhetően a Műszaki Iskolában az elmúlt évtizedek során több mint tízezer diák szerzett oklevelet, akik nemcsak itthon, hanem külföldön is bizonyították rátermettségüket. Az intézménynek jelenleg mintegy négyszáz diákja van, akik négy szakon, összesen huszonnégy osztályban folytatják tanulmányaikat. A következő tanévben új szakok is nyílnak.

Gilice Hilda igazgatónő

Gilice Hilda igazgatónő

– Iskolánkban jelenleg a gépeszet és fémmegmunkálás, az elektrotechnika, a földméréstan és építészet, valamint a textil- és bőripar szakterületeken folyik a munka. Mindig igyekszünk nyomon követni a piaci igények és a tanulói elvárások változásait, és lehetőségeinkhez mérten reagálni is rájuk, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a tanulóink verseny- és piacképes tudást szerezzenek – hangsúlyozta Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatónője. – A következő tanévben a gépészet és fémmegmunkálás szakterületen magyar nyelven gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő oktatási profilt szeretnénk indítani, amely négyéves képzés, és 30 tanuló felvételére kínál lehetőséget; számítógépes vezérlés technikusa, vagyis CNC-technikus oktatási profilt, amely szintén négyéves képzés, és ugyancsak 30 tanulónak kínál továbbtanulási lehetőséget; CNC-marós oktatási profilt, amely hároméves képzés, és 15 tanuló számára ad teret a továbbtanulásra; valamint fémesztergályos számjegyvezérlésű oktatási profilt, amely szintén hároméves képzés, és ugyancsak 15 tanulónak nyújt lehetőséget a beiratkozásra. Mindez azt jelenti, hogy idén kihagynánk az autómechanikus-képzést. Az elektrotechnika szakterületen magyar nyelven számítógépek elektrotechnikusa oktatási profil megnyitását tervezzük, amely négyéves képzés, és 30 tanuló felvételére kínál lehetőséget; valamint szerb nyelven a számítógéphálózat-üzemeltető, azaz rendszergazda oktatási profil megnyitását, amely négyéves képzés, kísérleti tagozatként, mindössze 20 tanuló vehető föl rá. A földméréstan és építészet szakterületen magyar nyelven az építésztechnikus – magasépítész oktatási profil megnyitását tervezzük, amely négyéves képzés, és 30 hely meghirdetését teszi lehetővé, a textil- és bőripar szakterületen pedig magyar nyelven újra szeretnénk elindítani a ruhamodellező-technikus oktatási profilt, amely négyéves képzés, és 30 tanuló felvételére kínál lehetőséget – tette hozzá az igazgatónő. Elmondása szerint a diákok létszámának csökkenésével a Műszaki Iskolának is folyamatosan meg kell küzdenie, ugyanis szinte évről évre kevesebben iratkoznak az intézménybe, ám abban bíznak, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is meg tudják valósítani az elképzeléseiket.

– Mindig igyekszünk nagy figyelmet fordítani arra, hogy az intézményünk mindennapjai minél nyüzsgőbbek és tartalmasabbak legyenek, és ezáltal olyan iskolai életet tudjunk kínálni a diákjainknak, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy szívesen járjanak az intézménybe. Ennek jegyében tanáraink rendszeresen tartanak számukra különféle szakköröket, valamint igyekszünk rendszeressé tenni a rendhagyó tanórákat is, illetve gyakran szervezünk közös programokat az adai általános iskolával és a zeneiskolával. Mindemellett a község sportközpontjával folytatott kiváló együttműködésünknek köszönhetően a diákok különféle sporttevékenységekbe is bekapcsolódhatnak délutáni foglalkozások keretében. Annak köszönhetően, hogy bekapcsolódtunk a Határtalanul programba, a tavasz folyamán három település: Szeged, Budapest és Eger középiskoláival tervezünk együttműködést, ami újabb lehetőségeket kínál majd a diákjaink számára – magyarázta Gilice Hilda. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint a diákok mindig nagyon élvezik a különféle szabadidős tevékenységeket, ezért örömmel részt vesznek a szervezésben is, ami hozzájárul ahhoz, hogy az iskola tanulói valódi közösségként létezzenek, nemcsak az intézmény falai között, hanem azokon kívül is.

– A tanulói nagyon aktívak, a tanulmányi versenyeken az elmúlt hetek, hónapok során rendkívül szép eredményeket értek el, Szekerusity Krisztofer magyar nyelv és irodalomból, Kőrösi Ágota pedig matematikából jeleskedett, hiszen előbbi nemrég második lett a Himnusz és Szózat szavalóversenyen, utóbbi pedig a Fekete Mihály-emlékversenyen végzett a második helyen, de nagyon büszkék vagyunk azon tanulóinkra is, akik bekerültek Az I. világháború emlékezete címmel meghirdetett dél-alföldi regionális középiskolai történelemverseny döntőjébe, név szerint Kovács Zoltán, Német Árpád és Pekár Erik. Ráadásul, mivel a szaktantárgyakból csak ezután szervezik meg a különféle megmérettetéseket, bízunk benne, hogy diákjaink további eredményekkel is öregbítik iskolánk hírnevét – fogalmazott az igazgatónő.

Elmondta még, hogy azt szeretnék, ha szeptembertől már a kollégium is a diákok rendelkezésére állhatna, aminek megvalósulási folyamatában az első és legfontosabb lépésként a kollégiumnak a középiskolák hálózatába való bevezettetését jelölte meg, mert csak ezt követően tudnak pályázatot hirdetni a kollégiumi helyekre. Abban bíznak, hogy szeptembertől már valóban a diákok rendelkezésére áll a kollégium, ami – mivel az intézmény tanulóinak közel 60-70 százaléka utazó, akik között nagyon sokan vannak bentlakók is – óriási előrelépést jelentene nemcsak az intézmény, hanem a tanulók számára is.