2024. május 4., szombat

Tijana pénze

Az Ognjanović házaspár az utóbbi néhány hónapban állítólag 442 ezer euróval 12 gyermek gyógykezeléséhez járult hozzá

A tavalyelőtt szívbetegség következtében elhunyt Tijana Ognjanović szülei, Nebojša és Jelena Ognjanović, szerdán tudatták, hogy a gyermekük gyógyíttatására összegyűjtött pénz fennmaradó részét kizárólag beteg gyermekek gyógyíttatására utalták át. Az utóbbi néhány hónapban összesen tizenkét, súlyosan beteg gyermek gyógykezeléséhez járultak hozzá 442 ezer euróval. Az utolsó, kedden lebonyolított utalás 120 ezer eurót tett ki. Ezzel a pénzzel a neuroblasztómával Olaszországban kezelt Petra Cvetkovićot segítették.

Zdenko Tomanović, az Ognjanović család ügyvédje arról is beszámolt, hogy a hatóságoknak még fel kell oldaniuk a zárlatot a szülők azon számlájáról, amelyen 100 ezer euró található. Egyébként ez az a pénz és a számla, amely miatt visszaélés gyanújával tavaly december végén kihallgatta a rendőrség a szülőket.

Az Ognjanović házaspár közleményében megerősítik, hogy eddig tizenkét gyermeknek segítettek a Tijana gyógyíttatására összegyűjtött pénzből és még egy kifizetésre lesz lehetőségük. Ugyanakkor ezenfelül még 29, súlyosan beteg gyermek családja jelentkezett és kért segítséget a szülőktől. Nekik pillanatnyilag sajnos nem segíthetnek, áll a közleményben.

– A fennmaradó pénzt mindig is beteg gyermekeknek szántuk. Ezt a pénzt részben Tijana pénzének tekintettük. Ugyanakkor számlánk zárolása miatt a pénz egy részéhez továbbra sem férünk hozzá. Mivel számos beteg gyermek családja fordult hozzánk segítségért, az illetékes ügyésztől a számla zárlat alól való feloldását kértük – áll a közleményben.

A legnagyobb támogatás 183 ezer eurót tett ki. Ezt az összeget a tizenhét éves leskovaci Kristina Denčić németországi gyógyíttatására utalták át. A lány Hodgkin-kórban szenved.

A súlyosan szívbeteg Tijana Ognjanović 2013 tavaszán nemcsak Szerbiát, hanem a régió összes országát megmozgatta. A szinte soha nem látott méreteket öltő humanitárius akció során 2,6 millió euró gyűlt össze, így a kislány tavalyelőtt nyáron elutazhatott az egyesült államokbeli Houstonba, ahol új szívet kellett volna kapnia. Tijana még a szívátültetést megelőzően elhunyt. Mivel a gyermek nem töltötte be nyolcadik életévét, nem volt jogi lehetőség hagyatéki tárgyalásra, így a gyermek összes joga és kötelezettsége – így a nevére nyitott bankszámlákon található pénz is – automatikusan a szülőkre szállt át. A szülők 2013 őszén ígéretet tettek arra, hogy a pénzzel beteg gyermekeket fognak támogatni. Később a hatóságok kiderítették, hogy 500 ezer eurót egy éven át nem utaltak át senkinek. A belgrádi Felső Ügyészség humanitárius segéllyel való visszaélés gyanúja miatt tavaly decemberben indított vizsgálatot a házaspár ellen.

Azzal, hogy mi lett a sorsa a Tijana számára összegyűjtött pénznek, a Kurir belgrádi bulvárlap kezdett el foglalkozni, még 2013 késő őszén. Azt állították, hogy a Tijana gyógykezelésére összegyűlt 2,6 millió eurónyi adományból még a kislány életében 665 ezer dollárt átutaltak a houstoni kórház számlájára. A Kurir értesülései szerint a szülők Tijana halálát követően további 798 ezer dollár átutalására adtak megbízást, és a címzett ebben az esetben is az amerikai kórház volt. A lap állítása szerint az 1 463 000 dolláros végösszeg jelentősen nagyobb volt a gyógykezelés teljes költségénél.

A Kurir bennfenteseinek elmondása szerint egyértelmű csalásról van szó, már csak azért is, mert a beteg kislány amerikai tartózkodása során nem a houstoni kórházban feküdt, hanem mindvégig egy közeli hotelben lakott, onnan járt a vizsgálatokra. Míg a Politika napilap úgy értesült, hogy a különféle beavatkozások 1,1 millió dollárba kerültek, addig a Kurirnak nyilatkozó kardiológusok szerint ez az összeg nem haladta meg a 60 ezer eurót.

A Kurir azon állításától sem állt el, hogy a szülők, miután rájöttek, hogy egyre gyanúsabbá váltak a hatóságok számára, egyik titkos számlájukról nagyjából egymillió eurót vettek fel. Mindezen felül olyan állítások is napvilágot láttak, hogy a szülőket befolyásos emberek, politikusok utasították a visszaélés elkövetésére.