2024. május 6., hétfő
ZOMBOR

Az ország vezető könyvtára

A Szerbiai Virtuális Könyvtár tavalyi statisztikai adatai szerint a lakosság létszámához arányosan a zombori könyvtárnak van legtöbb beiratkozott és aktív tagja, a könyvállományt fölhasználók számát és egyéb kategóriákat tekintve is vezető pozíciót tölt be.

A Bielitzky Károly Városi Könyvtárnak van az összes szerbiai közkönyvtár közül a legtöbb fölhasználója, a város lakosságának 18 százaléka tagja a városi vagy valamelyik falusi tagozatának, összesen 15 096-an járnak könyvtárba a városban. Tavaly összesen 115 ezer kötetet kölcsönöztek ki az olvasók, ami egyharmaddal több, mint a Szabadkai Városi Könyvtár eredménye, amely a második helyet foglalja el a kimutatás szerint. A zombori könyvtár élen áll a digitalizált anyag mennyisége tekintetében is. Eddig 159 782 bibliográfiai egységet digitalizáltak, amit a Biblionet 2014 könyvtároskongresszuson az ország könyvtárai számára példaadó gyakorlatként mutattak be.

Az intézmény dolgozóinak sikerült szinte teljességében digitalizálniuk a XIX. és XX. század fordulója táján megjelent helytörténeti jellegű időszaki kiadványokat, így a Glas Naroda, a Naše novine, a Rodoljub, a Golub, a Bácska évfolyamait, illetve Somborske novine korai lapszámait. Ezt a munkát az idén is folytatják, a feldolgozott cikkekhez pedig a könnyebb kereshetőség céljából metaadatokat csatolnak.