2024. május 7., kedd

Az önmegvalósítás útján

A szabadkai KDSZ Színházi Műhely verses esttel mutatkozik be

Pénteken este fél nyolctól a Kosztolányi Dezső Színházban, az örök Ön örökké című verses est bemutatóját tartja a KDSZ Színházi Műhely. Résztvevők: Antóci Dorottya, Búbos Dávid, Dienes Blanka, Gulyás Gabriella, Horváth Blanka, Kiss Izabella, Kőműves Noémi, Nyári Ákos, Papp Katalin, Verebes Andrea, Vízin Olivér, a megzenésített verseknél pedig közreműködik Ábrahám Máté, Pintér Norbert, Szakál Kálmán és Táborosi Viktor. Az estre a belépés ingyenes. A KDSZ Színházi Műhely osztályvezető tanára Kálló Béla, a tanársegéd pedig Varga Tamás.

Kálló Béla azt taglalta, hogy a színházi műhely története három évvel ezelőtt kezdődött, létrehozásához az igény a KMV-n született meg, ahol épp zsűrizett:

– Ismét olyan fiatalokkal találkoztam, akik hallottak a régi színitanodáról, amelyet a Népkör MMK-ban, a Kosztolányi Dezső Színházban, majd pedig a Népszínházban vezettünk színművészekkel. Szó esett a folytatásáról, de akkor nem voltam olyan helyzetben. Az idén azonban lehetőség mutatkozott rá, hogy színházi körülmények között dolgozzunk, a Kosztolányi Dezső Színház műhelyeként, így a nevünk most KDSZ Színházi Műhely, és egész évben foglalkozunk a diákokkal. Két produkcióval készülünk, egyik a pénteken sorra kerülő előadói verses est. Azért gondoltunk versekre, mert ezek a diákok hamarosan felvételiznek különböző művészeti intézményekben Budapesten, Kaposváron és Újvidéken. Nagy segítséget jelenthet, hogy a felkészülésben szakmai hátteret biztosíthatunk számukra. A diákok kérése az volt, hogy szélesebb körű szakmai segítséget kapjanak, így az idén Béres Márta, Hajdú Tamás, Kovács Frigyes, Lőrinc Tímea, Mészáros Gábor, Nešić Máté és Pámer Csilla foglalkoztak velük, és készítették fel őket az előadói estre. Tulajdonképpen ez az est egy esszenciája lesz annak a sok költeménynek, amellyel előhozakodtak. Kiválasztottuk azokat, amelyek előadásként is helyt állhatnak, de ezeken kívül sok más verssel, prózával monológgal készültek, ami a felvételin jól jön nekik. Tavaly inkább a munkafolyamatra összpontosítottunk, de az idén megpróbáltam célirányosabban gondolkodni, és azokat a hiányosságokat pótolni, amelyek szakmai előremenetelüket segíthetik. Ezek a mozgás és a beszéd. A verses esttel a beszédjüket erősítik, következőleg pedig a mozgásra helyezzük a hangsúlyt, és Intercutting címmel készítünk előadást, ennek a bemutatóját április közepére tervezzük. Ebben a témában Kiss Anikó magyarkanizsai rendező-koreográfust kerestük fel, valamint Oláh Tamást, aki dramaturgként vesz részt az előadás készítésében, színházi körökön kívül pedig dr. Sági Zoltánt. Az idei év témája számunkra az önkeresés és önmagunk megismerése. Egy olyan korosztályról van szó ugyanis, amely keresi önmagát, válaszok után kutat a felnőtté válás útján, ami nem megy zökkenőmentesen. Ehhez hívtuk segítségül a színházat. Verses estünk címe, az örök Ön örökké is ezt sugallja – mondta Kálló Béla, aki arról is szólt, hogy hivatásos színészként ő is sokat kap a diákoktól, hiszen az emberi kapcsolatok oda-vissza működnek.

– Megújulást, új szempontokat, meglátásokat, amelyek tükrében másképp láthatom a színházi eseményeket. Szakmaiságommal segíthetem őket, de inkább irányadóként, gondolkodásserkentőként vagyok jelen. Felvetek valamit, ők tovább gondolják, és jobbnál jobb ötletekkel válaszolnak, amitől én is megújulok. Mivel pedig még diákok, a nézőkre is az újdonság erejével hatnak – fejtette ki Kálló Béla, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a KDSZ Színházi Műhely tagjai más művelődési intézmények műsoraiban is szerepelnek.

– Színházi műhelyünk minden intézmény felé nyitott, és érkeznek is meghívások. A Népkör MMK március 15-i ünnepi műsorában versekkel lépünk fel, és a műsorvezetői szerepet is vállaltuk. Ezenkívül tagjaink megjelennek a Népszínház és a Gyermekszínház előadásaiban, valamint a Kosztolányi Dezső Színház Liliom című előadásának szereposztásában is beválasztottak valakit közülünk – mondta Kálló Béla.