2024. május 5., vasárnap

Női képviselői háló Szabadkán is

A csoport politizálástól és pártpolitikától függetlenül igyekszik helyi problémákat megoldani

Városunkban is megalakul a női képviselői háló, melyet a képviselő-testület női tagjai, azaz huszonhárom női képviselő alkot majd, s olyan ügyekben próbálnak segíteni, mely a nők és a közösség javát szolgálják. A háló megalakulását a szabadkai városi képviselő-testület Nemi Egyenjogúsági Tanácsa kezdeményezte a tegnapi ülésen, bár az alakuló ülésre majd csak hetek múlva kerül sor, de a tegnapi találkozón a Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőház Nemi Egyenjogúsági Bizottságának képviselői is részt vettek.

Horvát Tímea, a VMSZ képviselője elmondta, a városi képviselő-testületen belül megalakuló női háló egy nem formális csoportot takar, melyet bár a képviselő-testület női tagjai alkotnak, de az politizálástól és pártpolitikától független lesz.

– A csoportosulás azon dolgozik majd, hogy a fontos kérdésekben például a szociális védelem, egészségügy, oktatásügy kérdéseiben segítsen, vagy a többi női parlamenti hálón keresztül indítványozzon olyan törvénytervezeteket, törvényjavaslatokat, melyek ezekhez a kérdésekhez, problémákhoz kötődnek. Ebben a pillanatban még nincsenek konkrét terveink, melyek is lesznek az első feladatok, de mivel ilyen háló már több városban, községben is létrejött, mindenképpen átvesszük a jó példákat, a hiányosságokat pedig megpróbáljuk közös tudással pótolni, hiszen nagyon sokat tanácskozunk, különféle konferenciákon veszünk részt, és a kommunikáció is állandó közöttünk – mondta.

Habár a politikus hölgyek különböző pártok tagjai, munkájuk során azonban nem fogják saját pártjuk szabályait megsérteni, hanem együttesen dolgoznak majd a nőket érintő problémák helyi szinten való megoldásán, egyúttal népszerűsítik a nők jogait, és igyekeznek aktívan bekapcsolódni a döntések meghozásába.

Stojanka Lekić, a tartományi Nemi Egyenjogúsági Bizottság elnök asszonya úgy fogalmazott, a Szabadkán összehívott ülés lehetőséget ad, hogy segítsék a női képviselői háló megalakulását, mely már nagy számban működik Vajdaság egész területén, ezenkívül szeretnének vertikálisan összekapcsolódni az önkormányzatokkal és a női hálókkal.

– Körüljárjuk a tanácsokat, beszélgetünk velük, tanácsokat adunk, hogyan is kellene dolgozniuk, s a mai találkozó erre remek alkalom. A tapasztalatok eltérőek, néhol nagyon jól működik a háló, máshol csak formálisan alakult meg, de igyekszünk különféle konferenciákat tartani, melynek keretében igyekszünk megtanítani a résztvevőkkel, hogyan is kellene működniük, vagyis olyan helyi problémákra kell fókuszálniuk, melyek nem kötődnek szorosan a politikához – mondta Stojanka Lekić.