2024. április 27., szombat

A Jó Pajtásról a Magyar Tanszéken

Műhelymunka a negyedéves hallgatók körében
Nagy Magdolna

Nagy Magdolna

A gyermeksajtó szerepéről és magyarórán való alkalmazásának módszertani lehetőségeiről folyt beszélgetés az újvidéki Magyar Tanszéken A magyar nyelv és irodalom tanításának módszertana kurzusa keretében. Nagy Magdolna, a Jó Pajtás felelős szerkesztője volt az egyetemi hallgatók vendége. A Magyar Tanszék vállalta, hogy egy közös projektum keretében az idei módszertanórákon, a tanári továbbképzésen, hallgatói kutatások és műhely-szemináriumok formájában körüljárja a gyermeksajtó és az oktatás kapcsolatának kérdéskörét. Nagy Magdolna a tanszék negyedéves hallgatóival ismertette a Jó Pajtás és a Mézeskalács történetét, szerkesztési koncepcióját, rovatait, a tudósítóhálózat működését, ennek során kiemelte a gyermeklapok tananyagpótló, kiegészítő funkcióját, bemutatta a magyarországi és más magyar nyelvterületek laptermését.

A hallgatók csoportmunka formájában elemezték a Jó Pajtás régebbi és legújabb számait, s javaslatokat tettek a lapkonstrukció esetleges átalakítására. A negyedév hallgatói, akik éppen kötelező szakmai gyakorlatukra készülnek, vállalták, hogy a Jó Pajtás anyagát és a sajtóolvasás kérdéseit integrálják óraterveikbe, sőt egy lapszámot közösen szerkesztenek meg. A találkozó a pályaválasztás szempontjából is távlatot nyithat a hallgatók számára.

A gyermeksajtó témájának a tanszék őszi akkreditált tanári továbbképzésén is teret adnak. A szemináriumot a Regényértelmezés és kompetenciafejlesztés a korszerű iskolában címmel szervezik meg, s egy műhelymunka keretében konkrét példákon bemutatják, hogyan lehet a gyakorlatban az oktatási anyagba iktatni a magyar gyermeksajtót, sor kerül a hallgatók kutatásainak és óraterveinek a prezentálására, a sajtónyelv vizsgálatára is.