2024. május 6., hétfő
FRANCIAORSZÁGI LÉGI KATASZTRÓFA

A másodpilóta szándékosan zuhant le a géppel

A kedden a francia Alpok déli részén lezuhant német utasszállító másodpilótája vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet – tájékoztatott csütörtökön a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész. Brice Robin közölte: a másodpilóta egyedül irányította a repülőt a katasztrófa bekövetkeztekor, ő volt az, aki a gép végzetes süllyedését előidézte. A 28 éves német másodpilóta, Andreas Lubitz ezalatt egy szót sem szólt, végig normálisan lélegzett, nem vesztette el eszméletét – mondta Robin a pilótafülke kommunikációját rögzítő fekete doboz felvételeire hivatkozva.

Arról is beszámolt, hogy a másodpilótának nem voltak ismert terrorista kapcsolatai, nincs ok terrorcselekményre gyanakodni. Az ügyész azt is elmondta, nem hajlandó információkat szolgáltatni a pilóták vallásáról és etnikai hovatartozásáról, mivel ezeket nem tartja lényegesnek a nyomozás szempontjából. A másodpilóta utáni nyomozást a német hatóságok veszik át – tudatta.

A felvételek tanúsága szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem volt hajlandó kinyitni neki az ajtót. (A Germanwingsnél digitális kódot alkalmaznak, az ajtó nyitását csak belülről, egy gomb megnyomásával lehet engedélyezni.) A becsapódás előtti percekben dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján, és a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak, de a másodpilóta egy szót sem szólt. Az utasok a felvételek tanúsága szerint csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni.

Arra a kérdésre, hogy a másodpilóta öngyilkosságot követett-e el, Brice Robin azt mondta: „Azok az emberek, akik öngyilkosságot követnek el, általában egyedül teszik ezt. Ezt nem nevezném öngyilkosságnak.” Beszámolója szerint a másodpilóta eleinte udvarias hangnemben kommunikált a kapitánnyal, a 6000 repülésóra tapasztalattal bíró Patrick Sondheimerrel, de amikor az a düsseldorfi leszállás részleteiről kezdett beszélni, kurta válaszokat adott. Az még nem világos, hogy a másodpilóta előre tudta-e, hogy a kapitány el fogja hagyni a pilótafülkét.

Lubitz szülőhelyén, a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Montabaurban ismerősei azt mondták, a másodpilóta nem mutatta depresszió jeleit. „Boldog volt, hogy a Germanwings-nél dolgozott, és minden rendben volt vele. Jó benyomást keltett” – tájékoztatott Peter Rücker, annak a vitorlázóklubnak a tagja, amelynél Lubitz először tanult repülni. Rücker csendes, de barátságos embernek írta le Lubitzet.

A másodpilóta tizenéves korában szerzett vitorlázórepülőre érvényes engedélyt, és egy szakközépiskola elvégzése után lett a Lufthansa pilótatanonca. Lubitz 2013 szeptemberében csatlakozott a Germanwings légitársasághoz, és azóta mindössze 630 órát repült. Korábban Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke mindkét pilótáról azt mondta, hogy tapasztaltak és jól kiképzettek voltak.

A Lufthansa tulajdonában lévő Germanwings fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as gépe fedélzetén 150 emberrel –144 utassal és 6 tagú személyzettel – csapódott az Alpok hegyvonulatainak Franciaország déli részén. A gépnek 75 német és 51 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt.

A gép egy perccel azután, hogy elérte a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot a Földközi-tenger fölött, gyors süllyedésbe kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. A süllyedés mértéke 3-4 ezer láb (mintegy 1000 méter) volt percenként. Az Airbus tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarról, és végül mintegy 1500 méteres magasságban, 700 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott neki egy hegyláncnak.