2024. május 2., csütörtök

Kezdődhet az okospiaci őrület

Nem hozta lázba az amerikaiak többségét az Apple nagy csinnadrattával beharangozott új terméke, az Apple Watch okosóra. Pedig ez a mobiltelefonra csatlakoztatható miniszámítógép, melyet luxuscikként és óraként is próbálnak értékesíteni, sok mindent tud. Ráadásul április végétől színarany változatban is forgalomba kerül. Mindazonáltal az amerikai polgárok – a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint – csaknem 69 százaléka nem tervezi megvenni az Apple okosóráját.

Aki viszont beszerez egyet a cég termékéből, mindjárt a csuklójára kaphatja mindazokat az információkat, amelyekhez eddig az okostelefonján jutott hozzá. Kézhez jönnek tehát a (sport)hírek, az időjárás-jelentés, a közösségi háló információi, ezenkívül a készülékkel üzeneteket, sőt mobilhívást is fogadni lehet. Az óra zenelejátszó működtetésére szintén jó, távirányítóként használva pedig ajtót nyithatunk vele, ezenkívül megkérhetjük, hogy emlékeztessen bennünket határidőkre és egyéb fontos dolgokra. Akár arra is, hogy folyamatosan figyelje, hogy mennyit ülünk, illetve mozgunk.

Edzés és futás közben nagyon hasznos lehet, hiszen 15 milliszekundum eltéréssel méri az időt, megbízhatóan figyeli és rögzíti az edzések eredményeit, de még a futás közben megtett távolságot is. Sőt, hetente jelzi, hogy mennyit kéne mozognunk egészségünk megőrzése érdekében.

Kezelése egyszerű, kijelzőjének lehetőségei sokoldalúak, még rajzolni is lehet rajta. Az óra gombjával nemcsak a „mutatókat” állíthatjuk be, hanem a képeket is ide-oda mozgathatjuk.

Ha valakinek mégsem nyerné el a tetszését, kereshet egyéb okosterméket a piacon, hiszen a kínálat folyamatosan bővül, s az előrejelzések szerint az idén már várhatóan csaknem 19 milliót adnak el belőlük, háromszor annyit, mint tavaly.

A Berg Insight svéd piackutató cég arra számít, hogy 2020-ig évente átlagosan 55 százalékkal növekszik majd globálisan a viselhető és internethez kapcsolódó okoseszközök eladása. Ennek eredményeként 2019-re az eladott készülékek száma megközelíti a 170 milliót.

A legtöbb felhasználó jelenleg a különböző sport- és fitnesztevékenységek figyelemmel kísérésére alkalmas eszközöket keresi. Az idén ezekből a készülékekből – karpántokból és okoskarkötőkből várhatóan 13 milliót értékesítenek, az évtized végéig pedig valószínűleg legalább háromszor ennyit.

Az okosórák szintén egyre népszerűbbek, mivel már egyre több készülék alkalmas sporttevékenységek monitorozására. Ezek a különös órák a hordható eszközök piacán már a második helyet foglalják el a népszerűségi listán. Megtörténhet, hogy 2019-re átveszik a vezető helyet.

Az okosszemüvegek iránti kereslet azonban még szerény. A termék viszonylag magas ára mellett ennek az lehet az oka, hogy korlátozott a hozzáférés. A Berg Insight azonban úgy véli, hamarosan ez a kategória is felkapottá válhat. Olyannyira, hogy 2019-re akár az eladási listák harmadik helyére kerülhet, az okosóra és sporttevékenységek monitorozására használható készülékek után.