2024. május 4., szombat

Szaktanácsadóra lelt a Telekom

A Lazard pénzügyi konzultációs céget választották ki az illetékesek, hogy segítse a Telekom telekommunikációs közvállalat magánosítását és eladását. A Lazardtól elvárja az állam, hogy a következő két hónapban döntsön arról, hogy melyik magánosítási modell lenne a legoptimálisabb a

Telekom számára – írja a Beta hírügynökség.

Az előzőleg megfogalmazott stratégia értelmében a tanácsadó első lépésként felméri a cég értékét, valamint további gazdasági, jogi és piaci elemzéseket végez majd, figyelembe véve a Telekom üzleti és kapacitásbeli paramétereit. A kapott eredmények tükrében kell a Lazardnak döntenie arról, hogy a négy közül melyik magánosítási modellt javasolja a részvényeseknek cég privatizálására, továbbá az idevágó módszer-tervezetet is mellékelnie kell a magánosítás menetéről.

A javaslat alapján a cég többségi részvényese (a kormány) hoz döntést arról, hogy milyen irányban folytatná a privatizációt, és kiválasztja a modellt.

Ezzel kezdődne a folyamat második lépése, amely a privatizáció és az eladás megkezdését jelentené. A folyamatok koordinálását a magánosítási szaktanácsadóra (tehát a Lazardra) bízná a kormány, egészen az adásvételi szerződés megkötéséig.

A tanácsadói felhívásra egyébként csak a Lazard jelentkezett, a versenypályázat egyébként február 5-étől március 6-áig állt nyitva.