2024. május 3., péntek

Tizenkét migráns a kombiban

Az illegális határátlépés továbbra is folyamatos

Egy gyáli autóst igazoltattak Hegyeshalomnál a magyar határrendészek. A kistehergépkocsi rakterében 12 illegális migráns rejtőzött.

A mosonmagyaróvári határrendészek tegnap 14 óra 30 perckor az M1-es autópályán a hegyeshalmi kilépőnél ellenőrizték a magyar forgalmi rendszámú Ford kistehergépkocsit és annak vezetőjét. Az intézkedők a jármű rakterébe zsúfolva öt szír, négy afgán és három iraki állampolgárt találtak. Az igazoltatás során megállapították, hogy a külföldiek menekültügyi eljárás alatt állnak és a továbbutazáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeznek. Érvényes úti okmányok és vízum nélkül akartak Ausztriába utazni. A migránsokat tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt előállították.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztálya a 33 éves gyáli sofőr ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást.

Ugyanakkor a zöld határon is folyamatos az illegális átlépési kísérlet. A Kelebia Határrendészeti Kirendeltség idegenrendészeti eljárást indított 15 afgán, 14 szír és 4 palesztin állampolgárral szemben, akiket szerdán és csütörtökön Bács-Kiskun megye déli részén ellenőriztek a járőrök. A 8 csoportban érkező külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért elfogták és előállították őket. Kiderült, hogy 1 külföldi állampolgárral szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben. Valamennyi határsértő menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, ezért átadták őket az illetékességgel rendelkező Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.